Želio da očisti savjest

Svjedok na suđenju Zukiću šokirao: Medicinska sestra zaposlena na intervenciju bivšeg v.d. direktora Opće bolnice?

Hronika 16.07.18, 13:07h

Svjedok na suđenju Zukiću šokirao: Medicinska sestra zaposlena na intervenciju bivšeg v.d. direktora Opće bolnice?
Elvedin Dervišević, glavni tehničar u Općoj bolnici, kazao da je za Sanelu Karagić-Kadribašić intervenisao Sead Bašić, koji mu je rekao da je to tražio Samir Turković

 

U nastavku suđenja optuženima za nezakonita zapošljavanja u javna preduzeća danas su u Općinskom sudu u Sarajevu saslušani svjedoci Elvedin Dervišević, Hamo Kadić i Sead Bašić.

 

Svjedočenje Derviševića, glavnog tehničara u Općoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš", iznenadilo je sve prisutne u sudnici. On je u junu 2016. godine bio predsjednik komisije za prijem uposlenika u Općoj bolnici, a jutros je izjavio da je Sanela Karagić-Sadibašić zaposlena na intervenciju tadašnjeg v.d. direktora Seada Bašića, koji mu je rekao da je to tražio direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje KS-a Samira Turkovića.

 

Tužiteljica Nermina Kulenović pitala je svjedoka zbog čega to nije rekao tokom istrage na šta je on odgovorio da je u to vrijeme bilo pitanje hoće li ostati Opća bolnica, pa je želio da joj sačuva ugled.

 

- Sad vam govorim to jer želim da očistim svoju savjest, kazao je Dervišević. Istovremeno je naglasio da je Karagić - Sadibašić ispunjavala sve uslove, te da je svakako bila među najboljim kandidatima.

 

I drugi saslušani svjedok Kadić, koji je također uposlenik Opće bolnice, a bio je i član već spomenute komisije, kazao je da je čuo od sestara da v.d. direktora Sead Bašić insistira na zaposlenju Sanele Karagić-Sadibašić.

 

Međutim, Bašić, koji je u Općoj bolnici trenutno zaposlen kao ljekar, nije se mogao sjetiti da li ga je iko kontaktirao da se neko zaposli.

 

Nije se mogao sjetiti da li je Turković od njega bilo šta tražio. Tužiteljica je pitala svjedoka da li je s njim ikada razgovarao o Saneli Karagić-Sadibašić, na šta je Bašić odgovorio: "Možda jesam, možda nisam".

 

Dalje je pojasnio da je prvih pola 2016. godine bio v.d. direktora Opće bolnice, te da je tada dobio saglasnost Ministarstva zdravstva KS-a da zaposle šest sestara.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI