UDRUŽENJE BH. NOVINARI UPOZORAVA

Tražio da 11. jula voditelji ne nose Cvijet Srebrenice, pa izazvao buru: Ko prijeti smrću uredniku IP-a BHT Marku Radoji?

Hronika 14.07.18, 14:17h

Tražio da 11. jula voditelji ne nose Cvijet Srebrenice, pa izazvao buru: Ko prijeti smrću uredniku IP-a BHT Marku Radoji?
Saopštenje Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari u vezi sa prijetnjama smrću koje su upućene uredniku IP BHT1 Marku Radoji

 

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji, uredniku Informativnog programa Televizije Bosne i Hercegovine (IP BHT), koje su poslane direktno, putem elektronske pošte ili objavljene u  komentarima na Facebooku i news portalima.  


Prijetnje su uslijedile nakon što je Radoja, kao urednik IP BHT, zatražio od voditelja informativnih emisija BHT-a da  11. jula ne nose na reveru Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na žrtve genocida i stradanje više od 8000 Bošnjaka u julu 1995.  


Upravni odbor BH novinara smatra da je nedopustivo upućivati prijetnje i dovoditi u opasnost nečiji život, pozivati na nasilje ili koristiti nepriličan govor, bez obzira da li se kao građani i javnost u Bosni i Hercegovini slažemo ili ne sa donesenom odlukom. Takva ponašanja predstavljaju krivično djelo, zbog čega policija mora hitno istražiti prijetnje i poduzeti zakonske sankcije.  
 

Upravni odbor BH novinara je u petak 13. jula i zvanično zatražio od Federalne uprave policije efikasnu istragu u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje su upućivale prijetnje.
 

Istovremeno, članovi Upravnog odbora BH novinara pozivaju menadžment i upravu BHRT-a da sa dužnom pažnjom razmotre odluku urednika IP, te, u skladu sa postojećim zakonskim propisima i Uredničkim princpima BHRT-a, donesu potrebne mjere za jačanje javne uloge, odgovornost i rada PBS u interesu svih građana BiH, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.
   

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI