Savez za bolju budućnost BiH objavljuje

Prva istraživanja Valicona: Ko vodi u utrci za članove Predsjedništva, a koje stranke prednjače?

Front 12.07.18, 14:09h

Prva istraživanja Valicona: Ko vodi u utrci za članove Predsjedništva, a koje stranke prednjače?
Na pitanje, svim potencijalnim glasačima u FBiH, „Za koju stranku biste najvjerovatnije glasali, da se Opći izbori održavaju u nedjelju?“, SBB je prvoplasirana stranka s udjelom od nešto više od 20%, saopćeno je iz SBB-a

 

Ispitivanje javnog mnjenja o popularnosti stranaka i kandidata za Predsjedništvo BiH koje je provela nezavisna međunarodna agencija Valicon u periodu 04.06. – 07.07.2018. na uzorku od 2.500 ispitanika u cijeloj Federaciji BiH, pokazuje ubjedljivo prvo mjesto Fahrudina Radončića i vodeću poziciju Saveza za bolju budućnost (SBB), saopćeno je iz SBB-a.

 

- Iako je istraživanje gotovo u cjelosti provedeno prije objave zvanične kandidature Fahrudina Radončića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ubjedljiva prva pozicija nesumnjivo ukazuje na dominantno raspoloženje glasača i njihov, već sada sigurni, izbor Radončića u odnosu na druge kandidate - saopćeno je iz ove stranke.


Iz SBB dalje navode da je ovo obuhvatno ispitivanje javnog mnjenja provedeno prema najvišim profesionalnim kriterijima, obuhvatilo je je sve kantone i sve izborne jedinice u Federaciji BiH, kao i demografske grupe, shodno rezultatima posljednjeg popisa stnovništva. Rađeno je CATI metodom telefonskog ispitivanja, na ukupnom uzorku od 3.850 ispitanika, od čega je 38% sigurnih neglasača koji su isključeni, pa je efektivni uzorak iznosio 2.500 sigurnih ili vjerovatnih glasača. Na ovom uzorku standardna greška iznosi tek ± 2%, što govori o visokoj pouzdanosti rezultata istraživanja, saopćeno je.


Na pitanje, svim potencijalnim glasačima u FBiH, „Za koju stranku biste najvjerovatnije glasali, da se Opći izbori održavaju u nedjelju?“, SBB je prvoplasirana stranka s udjelom od nešto više od 20%. Drugoplasirana je SDA s 20%, potom DF s 13%, SDP s 12%, HDZ BiH s 10%. Ostale stranke imaju 4% ili značajno manji ukupni rezultat.

 

valicon-istrazivanje-opci-izbori-2018-stranke


Na pitanje, svim potencijalnim glasačima u FBiH, „Za kojeg predsjedničkog kandidata biste najvjerovatnije glasali, da se Opći izbori održavaju u nedjelju?“, Fahrudin Radončić je ubjedljivo prvi izbor glasača s rezultatom od 22%. Slijedeći je Šefik Džaferović s 18%, potom Željko Komšić s 15%, Denis Bećirović s 14%, te Dragan Čović s 10%. Ostali kandidati imaju 6% ili značajno manji ukupni rezultat.

 

valicon-istrazivanje-opci-izbori-2018-kandidati


- Ostali detalji istraživanja govore o snažnom rastu SBB-a u svim izbornim jedinicama, a u nekim kantonima i dominantno prvo mjesto, uz paralelni drastični pad popularnosti SDA - saopćeno je iz SBB-a BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI