Pripajanje naknadno pronađenih posmrtnih ostataka

Počela reekshumacija i reasocijacija ranije ukopanih 80 žrtava genocida u Srebrenici

Hronika 12.07.18, 12:32h

Počela reekshumacija i reasocijacija ranije ukopanih 80 žrtava genocida u Srebrenici
Posmrtni ostaci za ove žrtve pronađeni su u masovnim grobnicama na području Srebrenice, Zvornika, Bratunca i drugih općina

 

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je počela reekshumacija i reasocijacija ranije ukopanih 80 žrtava genocida u Srebrenici. 

 

Dakle, izvršit će se pripajanje naknadno pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka žrtava koje su ranije ukopane kao nekompletne. Identitet posmrtnih ostataka utvrđen je na temelju DNK analize. 

 

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da među 80 žrtava za koje se vrši reasocijacija njih šest je već ranije reasocirano, dakle dva puta se otkopava mezar i dodaju se naknadno pronađeni dijelovi tijela. 

 

Po njenim riječima, reasocijacija bi trebala trajati do kraja naredne sedmice, dok se ne završi kompletiranje posmrtnih ostataka.  

 

Posmrtni ostaci za ove žrtve pronađeni su u masovnim grobnicama na području Srebrenice, Zvornika, Bratunca i drugih općina. 

 

Čengić navodi da su žrtve genocida pronađene uglavnom u sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama, ili na površini terena što je za posljedicu imalo nekompletna tijela. 

 

- Da li će se ukopati nekompletno tijelo ili će se sačekati određeni period kako bi se skelet bar djelimično kompletirao isključivo zavisi od odluke porodice žrtve - kazala je ona. 

 

Reekshumaciji i reasocijaciji osim stručnih timova Podrinje identifikacionog projekta (PIP) prisustvuju predstavnici tužilaštva, policije, vještak sudske medicine, istražitelji Instituta za nestale osobe BiH i porodice žrtava uz čiji pristanak se vrši pripajanje naknadno pronađenih posmrtnih ostataka. 

 

Čengić podsjeća da su prve reasocijacije u Memorijalnom centru u Potočarima izvršene 2011. godine i do danas je, osim ovih 80 žrtava, izvršena reasocijacija za 505 žrtava, s tim da je pet žrtava dva puta reekshumirano radi reasocijacije. 

 

- U Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli nalaze se posmrnti ostaci još 822 žrtve koje su već ukopane i kojima će se dodati naknadno pronađeni dijelovi tijela – kazala je Čengić.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI