Ponašanje hrvatskog reprezentativca nazvali 'iritantnim'

Njemački 'Spiegel' o incidentu Domagoja Vide: 'Ne može bez mržnje'

Sport 11.07.18, 19:13h

Njemački 'Spiegel' o incidentu Domagoja Vide: 'Ne može bez mržnje'
Zbog nepromišljene Vidine geste stvorio se politički skandal koji se uopće nije trebao dogoditi

 

Incident koji je nakon pobjedne hrvatske reprezentacije nad Rusijom napravio nogometaš Domagoj Vida, objavivši video u kojemu pobjedu posvećuje Ukrajini, postao je politička vijest u njemačkim medijima.

 

O tome izvještava i Der Spiegel na svojem portalu, i to u rubrici politike. Članak pod naslovom “Očito ne može bez mržnje” ponašanje Domagoja Vide opisuje kao “iritantno”, te da je svojim kontroverznim videom u Rusiji izazvao “razočaranje i mržnju”. Njemački medij podsjeća da je uzvik “Slava Ukrajini”, koji je izgovorio Vida, bio pozdrav ukrajinskih nacionalista, koji je postao opet popularan tokom protesta u Kijevu 2014. godine, dok je u Rusiji naravno negativno tumačen.

 

S Vidom je u videu bio i član stručnog stožera hrvatske reprezentacije Ognjen Vukojević, koji je na ruskom rekao da pobjedu posvećuje Ukrajini i svom bivšem klubu, kijevskom Dinamu. Zbog toga je FIFA kaznila Vidu, podsjeća se u članku.

 

“U Rusiji je to prepoznato kao politička gesta s hrvatske strane", piše Spiegel i podsjeća da su odnosi između Rusije i Ukrajine već nekoliko godina iznimno napeti “zbog ruske aneksije Krima i podrške separatistima”.

 

Njemački medij dodaje da u Rusiji nisu onda izostale reakcije na Vidinu i Vukojevićevu provokaciju, pa su u jednom talk showu izjavili da su “Hrvati uvijek bili izdajnici među Slavenima” zbog saveza NDH i Hitlerove Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Vidin video su kritizirali i ruski komentatori koji inače imaju simpatije za Hrvatsku.

 

Sve u svemu, zbog nepromišljene Vidine geste stvorio se politički skandal koji se uopće nije trebao dogoditi.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI