FOTO&VIDEO/ Umjetnička instalacija Aide Šehović

U centru Ciriha fildžani s kafom za 8.372 Srebreničana koji se nikada neće vratiti da je popiju...

Kultura 11.07.18, 17:08h

U centru Ciriha fildžani s kafom za 8.372 Srebreničana koji se nikada neće vratiti da je popiju...
U Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u julu 1995. godine

 

Bh. umjetnica Aida Šehović postavila je umjetničku instalaciju „Što te nema“ u Cirihu, kao znak sjećanja na stradale Srebreničane. U centru grada postavljeni su fildžani sa kafom, kao znak sjećanja na ubijene.

 

„Mi smo počeli redati fildžane i puniti ih kafom za 8.372 Srebreničana koji se nikada neće vratiti da je popiju. Mi ih nismo i nikada ih nećemo zaboraviti“, poručili su umjetnici, koji svojim krativnim idejama nastoje pomoći da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

 

U Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u julu 1995. godine.

 

U Srebreničkom genocidu ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka. Do sada je ukopano 6.575 žrtava, a traga se za još više od 1.000 osoba. Veliki broj svjetskih zvaničnikao odao je počast srebreničkim žrtvama.

 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI