Ministar Šarović potvrdio dobru vijest

Nakon šest mjeseci ukinuta zabrana: Jabuke iz BiH mogu se ponovo izvoziti u Rusiju

Front 11.07.18, 16:22h

Nakon šest mjeseci ukinuta zabrana: Jabuke iz BiH mogu se ponovo izvoziti u Rusiju
Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je, tokom posjete Plantaži jabuka u Popovom Polju, koja je među najvećih proizvođača u RS-u, istakao da ruska strana traži da Uprava za zaštitu bilja BiH garantuje za njihove fitosanitarne zahtjeve

 

Proizvođači iz Bosne i Hercegovine ponovo će moći izvoziti jabuke u Rusiju, koja je nakon šest mjeseci ukinula zabranu –potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

 

Ističući da je to dobra vijest za voćare u BiH, najavio je da će ruski predstavnici u narednom periodu posjetiti BiH i uvjeriti se u količine jabuka, koje bi trebalo da se izvezu u Rusiju.

 

Šarović je naglasio da će se na osnovu toga tačno znati kojim količinama BiH raspolaže kada je u pitanju izvoz u Rusku Federaciju, koji je zbog sumnje u reeksport zabranjen u januaru ove godine.

 

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je, tokom posjete Plantaži jabuka u Popovom Polju, koja je među najvećih proizvođača u RS-u, istakao da ruska strana traži da Uprava za zaštitu bilja BiH garantuje za njihove fitosanitarne zahtjeve.

 

Od nadležnih entitetskih institucija se očekuje, dodao je, da spriječe bilo kakave zloupotrebe i neodgovorno ponašanje pojedinaca u ovom poslu.

 

 - Od šverca imaju samo korist pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove sa Ruskom Federacijom, koristi će imati šira zajednica, ugledne kompanije, brojne porodice i cijela zemlja – ukazao je Šarović.

 

(FENA/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI