Kontinent podijeljen na tri dijela

CIA prognozira: BiH i Srbija u pravoslavnom bloku Evrope do 2020. godine

Hronika 10.07.18, 19:00h

CIA prognozira: BiH i Srbija u pravoslavnom bloku Evrope do 2020. godine
CIA je još prije skoro deceniju predviđala da će se Evropa naći u velikoj krizi, zbog čega ulazak balkanskih zemalja u EU neće jednostavno moći da bude izveden

 

Američka obavještajna agencija kao i agencija Stratfor, predviđaju krupne promjene na tlu Evrope.

 

Naime, CIA evropski kontinent u bliskoj budućnosti vidi sasvim drugačije od onog današnjeg - podijeljen na tri dijela - "novu", "staru" i "pravoslavnu" Evropu. Istovremeno, agencija "Stratfor" predviđa krupne promjene - jačanje Poljske i Rumunije kroz strateško partnerstvo sa Amerikom, uzdizanje Turske kao regionalne sile, uz slabljenje njemačkog uticaja, prenose Novosti.

 

Projekcija CIA-e do 2020. godine predviđa zapadni blok, ili "staru Evropu", koju bi činile Njemačka, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Španija, Portugalija, Italija, Švedska, Norveška, Finska. "Nova Evropa" obuhvatala bi Letoniju, Litvaniju, Estoniju, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, s tim što bi ove zemlje, nekada najvećim dijelom članice Varšavskog pakta, sada bile glavni američki vojni oslonac u Evopi.

 

CIA je još prije skoro deceniju predviđala da će se Evropa naći u velikoj krizi, zbog čega ulazak balkanskih zemalja u EU neće jednostavno moći da bude izveden. Stoga se još tada predviđalo da će se Srbija, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, Grčkom, Bugarskom, Makedonijom, Rumunijom naći u grupi "pravoslavnih zemalja". Ovoj grupi bi pripadale i BiH i Albanija.

 

Prema projekciji CIA-e, u "katoličkoj" zoni zemlje istočne Evrope bile bi pod patronatom SAD, dok bi Albanija, kao i Kosovo, koje je izdvojeno posebno, bile dio "pravoslavne zone". "Stratfor" pravoslavnu grupu naziva "gasna unija".

 

Previranja započeta 2008. godine, otkad je EU u problemima, uzdrmali su jedinstvo Unije, i "Stratfor" je predvidio da će ona teško moći da se vrati na nekadašnje jedinstvo, i ako preživi, funkcionisaće ograničenije i fragmentarnije. "U narednoj deceniji Evropu će definisati uzdizanje nacionalnih država, kao pokretačke sile na kontinentu. Broj nacionalnih država će se vjerovatno povećati u secesionističkom pokretima, ili raspadom zemalja", ističe "Stratfor" u projekciji budućnosti Evrope do 2025. godine.

 

Deceniju stara predviđanja da će odnosi unutar Evrope biti veoma nepredvidivi i nestabilni već su se obistinila, a to će za posljedicu imati da zona slobodne trgovine neće moći da funkcioniše bez većeg protekcionizma. Posebno teške posljedice trpjeće, kako se predviđa, zbog toga Njemačka, dok će Poljska povećati regionalnu moć. Ističe se da se krajem decenije Turska uzdiže na nivo značajne regionalne sile, kao glavni rival Iranu.

 

Ekonomsko opadanje Evrope posljedica je i starenja Starog kontinenta, što, kako predviđa CIA, utiče ne samo na gubitak moći EU kao "svjetskog igrača" već i na sudbinu NATO, i uopšte stare vojne saveze.

 

Odavno je uočeno da lice Evrope dramatično mijenjaju migracije, posebno iz muslimanskih zemalja. CIA je još prije decenije predvidjela da će se muslimanska populacija u Evropi do 2025. godine povećati na 22 do čak 37 procenata, što bi dodatno moglo da poveća tenzije na Starom kontinentu.

 

CIA je, takođe, predvidjela da će američki odnosi sa Evropom biti "dramatično drugačiji" do 2020. godine, na čemu, očigledno, radi novi šef Bijele kuće Donald Trump. To će, kako se predviđa, imati za posljedicu odstupanje od institucija na koje smo navikli od Drugog svjetskog rata. NATO bi mogao da oslabi i bude smenjen drugačijom evropskom arhitekturom u oblasti odbrane.

 

 

(Novosti, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI