Vidno uznemirena i kroz suze svjedočila na sudu

Porodilja u čijem stomaku su bh. ljekari ostavili dva metra gaze: Imam i po 10 stolica dnevno, zdravlje mi je uništeno...

Hronika 09.07.18, 08:29h

Porodilja u čijem stomaku su bh. ljekari ostavili dva metra gaze: Imam i po 10 stolica dnevno, zdravlje mi je uništeno...
Zdravlje joj je narušeno. Kaže da danas ima trajno poremećen rad crijeva, brojne priraslice, da ne zna kada će morati obaviti još jednu operaciju, da nekad ima dnevno i po deset stolica, da njeno zdravstveno stanje ovisi i o hrani koju unosi u organizam, ali i o čestim promjenama vremena

 

U Osnovnom sudu u Bijeljini počelo je suđenje Sanji Stevanović, ginekologinji, Slađani Obradović, medicinskoj sestri, i Banetu Vićanoviću, medicinskom tehničaru, koje optužnica tereti za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, jer su 24. avgusta 2016. godine, prilikom obavljanja carskog reza, u stomaku pacijentice Svjetlane Đurović ostavili dva metra gaze.

 

Oni su propustili, kako je u optužnici obrazložio tužilac Muhamed Gruhonjić, da obave reviziju trbušne duplje nakon operacije i da uklone upotrijebljenu kompresu dužine oko 200 centimetara, piše Avaz.ba.

 

Stalni bolovi

 

Kompresa je, kao strano tijelo u trbušnoj duplji, dovela do apscesa, upale trbušnice, tako da je dva mjeseca kasnije u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu obavljen složen hirurški zahvat koji je trajao pet i po sati, nakon kojeg je pacijentici Đurović odstranjen dio tankog i skoro kompletno debelo crijevo, što je izazvalo trajni poremećaj funkcije njenog probavnog sistema i prouzrokovalo teže narušavanje njenog zdravstvenog stanja.

 

Iznoseći svoj iskaz, oštećena Svjetlana Đurović nikoga od prisutnih nije ostavila ravnodušnim, jer je, vidno uznemirena i kroz suze, još jednom proživljavala sve ono što joj se dogodilo nakon porođaja u bijeljinskoj bolnici.

 

Đurović je navela da je skoro dva mjeseca konstantno trpjela nepodnošljive bolove s desne strane, ispod rebara, da je sve vrijeme imala visok CRP, što je ukazivalo na upalni proces u organizmu, ali da su je ljekari uvjeravali da je ginekološki sve u redu te da je bol mogla biti prouzrokovana pokretanjem kamena u žuči ili bubregu, što je urolog, ipak, negirao.

 

Pregled u Srbiji

 

- Imala sam osjećaj kao da se neko poigrava mnome. Pregledi su obavljani prepipavanjem stomaka. Samoinicijativno sam odlučila da odem na pregled u Novi Sad. Doktor Srđan Živojinov nakon pregleda mi je rekao da je moj problem u crijevima. Imala sam visoku temperaturu, proliv i doktor Vulin u Kliničkom centru Vojvodine rekao mi je da postoji apsces. Ne mogavši da podnesem bolove, rekla sam ljekarima: „Ili me ubijte ili me riješite tih bolova.“ Na CT-u su otkrili da imam nešto ispred crijeva. Operisao me doktor Zoran Đermanov - rekla je jecajući ova mlada majka, koja je mislila da neće preživjeti.

 

Zdravlje joj je narušeno. Kaže da danas ima trajno poremećen rad crijeva, brojne priraslice, da ne zna kada će morati obaviti još jednu operaciju, da nekad ima dnevno i po deset stolica, da njeno zdravstveno stanje ovisi i o hrani koju unosi u organizam, ali i o čestim promjenama vremena. Ona je zatražila da odgovorni za njeno ovakvo stanje budu sankcionirani, ali se nije izjasnila o visini odštetnog zahtjeva na ovom ročištu.

 

Taktika odbrane 

 

Advokati Dejan Bogdanović, Drago Višnjić i Petko Budiša u unakrsnom ispitivanju pokušali su precizirati datume ljekarskih pregleda, porodiljinih javljanja hirurzima i odnosa ljekara prema njoj u periodu kada je podnosila nesnošljive bolove. 

 

Operacija protekla po protokolu

 

Svjedokinja optužbe Dragana Milovanović Lejić, ljekar anesteziolog, u svom iskazu navela je da je, gledano s njene profesionalne strane, operacija protekla rutinski, jer je ona obavila svoj dio posla po protokolu.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI