Biser Sarajeva koji treba iskoristiti

U planu oživljavanje Bijele tabije: Priprema se spektakularni koncert Gorana Bregovića

Showbizz 07.07.18, 15:29h

U planu oživljavanje Bijele tabije: Priprema se spektakularni koncert Gorana Bregovića
Adis Gojak, producent Gorana Bregovića, ističe da svi žele da se ovaj koncert održi, ali da treba da se sklopi dosta stvari

 

Naredne sedmice trebao bi biti poznat datum i mjesto održavanje velikog koncerta Gorana Bregovića u Sarajevu. Od početka godine postoji ideja da svjetski poznati muzičar u rodnom  gradu održi koncert ovog ljeta na kojem će promovirati svoj novi album "Tri pisma iz Sarajeva", koji je postigao veliki uspjeh širom planete. 

 

Prema prvobitnoj ideji koncert bi mogao biti održan 31. augusta na Bijeloj tabiji u Sarajevu, a na sceni sa legendernim muzičarem trebalo bi biti 70 muzičara među kojima i Sarajevska filharmonija. Ovom muzilkom spektaklu maksimalno bi moglo biti prisutno oko 2.000 posjetilaca, prenosi Faktor.

 

- U ponedjeljak imamo kolegij i tada bi trebao imati više informacija. Grad Sarajevo i ova adminstracija posvećuje puno pažnje kulturi. Mi smo prije par noći bili u Ljubljani, gdje je "Hasanaginica" u izvođenju sarajevske Opere izazvala erupciju oduševljenja. Ova administracija brine o umjetnicima iz Sarajeva i o svim Sarajlijama i fokus stavlja na savremenike, koji su postigli vrhunske rezultate širom svijeta. Jedan od takvih je svakako Goran Bregović. Imali smo susrete sa njim i razmišljamo o održavanju koncerta "Tri pisma iz Sarajeva". To je jedno od najboljih djela Gorana Bregovića i iduće sedmice imat ćemo preciznije informacije oko održavanje jednog takvog spektakularnog događaja - kazao je Abdulah Skaka.  

 

Gradonačelnik Sarajeva ističe da im cilj da se Bijela tabija iskoristi na pravi način. 

 

- Trenutno gore nemamo sadržaja i puno energije smo potrošili kako bi sanirali i očistili zidine Bijele tabije. Naravno da nam je želja da oplemenimo i stavimo u funkciju Bijelu tabiju i jedna od ideja da se pretvori u mjesto gdje će se održavati kulturni sadržaji. Vjerovatno da bi održavanjem koncerta Gorana Bregovića napraviti veliki korak u tome - kazao je na kraju Skaka. 

 

Adis Gojak, producent Gorana Bregovića, ističe da svi žele da se ovaj koncert održi, ali da treba da se sklopi dosta stvari. 

 

- Svi želimo istinski spektakl, ali najveći problem je prostor. Bijela tabija je jedna od opcija, ali je treba na vrijeme osposobiti. To je biser Sarajeva koji treba iskoristiti na pravi način. Goran želi da sarajevski koncert bude najbolji na turneji. On želi da pokloni spektakl Sarajevu i zbog toga se odrekao honorara kao i njegov bend. Želja nam je da to bude koncert o kojem će se dugo pričat i koji će ostati upamćen u cijelom regionu - kaže Gojak. 

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI