Drama na Tajlandu se nastavlja

Ništa od spašavanja - stiže obilna kiša, pao nivo kisika u pećini: Ovo su potresne poruke koje su pisali dječaci...

Hronika 07.07.18, 14:17h

Ništa od spašavanja - stiže obilna kiša, pao nivo kisika u pećini: Ovo su potresne poruke koje su pisali dječaci...
Sad se opet razmatra mogućnost da se dječake spasi "buddy diveom", odnosno da svaki dječak ima ronioca koji će ga pratiti. No, i za to se trebaju posložiti uvjeti

 

Dvanaest dječaka i njihov trener još su zarobljeni duboko u utrobi spilje u Tajlandu. Niko ne zna kad će i kako biti spašeni. Iako se prije nekoliko dana govorilo o tome da bi dečki u spilji mogli biti četiri mjeseca, do kraja sezone monsuna, ta je opcija, barem zasad, napuštena.


Naime, za vikend su najavljene nove obilne kiše, a neočekivano je pao nivo kisika u spilji.

 

No od spašavanja, kako kažu vlasti, zasad neće biti ništa. Vrijeme spasiocima trenutno ne ide na ruku. No to bi se moglo promijeniti pa postoji šansa da se krene u hitno spašavanje, ako se procijeni da se situacija u spilji pogoršava.

 

"Ne, ne danas", kazao je Narongsak Osottanakorn, guverner provincije Chiang Rai gdje se spilja nalazi. Sad se opet razmatra mogućnost da se dječake spasi "buddy diveom", odnosno da svaki dječak ima ronioca koji će ga pratiti. No, i za to se trebaju posložiti uvjeti.

 

Dječaci pisali porodicama

 

Za to vrijeme dječaci i njihov trener borave na malom otočiću usred vlažne spilje. Danima su bili u mraku, a tek su im spasioci koji su ih pronašli nakon devet dana potrage donijeli svjetlo. Komunikacija nije uspostavljena, ali su zato dječaci napisali pisma obiteljima. Spasioci, kojima do dječaka i nazad treba preko 11 sati, pisma su objavili na Facebooku, piše CNN.

 

"Ne brinite se, svi su zdravi. Samo želimo izaći i jesti svakakvu hranu. Čim izađemo, odmah želimo kući. Profesorice, nemojte nas zatrpati domaćom zadaćom", stoji u zajedničkom pismu.

 

"Mama, tata, ne brinite se, ja sam dobro. Molim vas recite bratu Yodu da se spremi jer me vodi na piletinu", piše dječak Tum.

 

"Mama, tata, volim vas. Nemojte se brinuti, na sigurnom sam. Sve vas volim", piše Pong.

 

"Mama, tata, Nick vas oboje voli. Voli i mlađu braću i sestre. Ako izađem, vodite me jesti moo katu. Sve vas volim", piše Nick koji se zaželio lokalnog jela.

 

"Mama, jeste li dobro kod kuće? Tamo i ostanite. Ja sam dobro. Recite to mojim profesorima", piše Mark.

 

"Ne brinite se. Svi mi nedostajete. Djed, tetke, majka, otac, braća. Sve vas volim. Sretan sam ovdje. Specijalci brinu o meni. Sve vas volim", piše Mick.

 

"Ja sam dobro, ali je prilično hladno. Ali ne brinite se. Ne zaboravite na moj rođendan", piše Dom. Rođendan mu je bio 3. srpnja.

 

"Ne brinite se o nama više. Sve vas volim. Zbilja želim kući", piše Adul.

 

"Night vas sve pozdravlja. Night vas sve voli. Ne brinite se za Nighta", piše dječak Night.

 

"Tleu nedostaju majka i otac. Zbilja mi nedostaje i Wubwab. Volim vas. Ne brinite se za mene, mogu se brinuti sam za sebe", piše Tle.

 

"Ja sam dobro, ne brinite se. Volim vas sve", piše Note.

 

"Mama, tata, ne brinite se. Bew je nestao samo na dva tjedna. Doći ću kući i pomoći majci u prodaji kad god budem slobodan", piše Bew.

 

"Ne brinite se. Sretan sam. Volim oca, majku, mlađu braću i sestre te obitelj", piše Tee.

 

Roditeljima dječaka obratio se i Akkapol Chanthawong, trener koji je zarobljen s njima.

 

"Dragi svi roditelji,

 

sva djeca su dobro. Tu su ljudi koji se zaista brinu o njima. Obećavam da ću se i ja brinuti o njima najbolje što mogu. Hvala vam na podršci. Zbilja mi je žao", napisao je.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI