'SADA ZNATE KOLIKO JE OVO OPASNO'

Tragedija na početku akcije spašavanja zarobljenih dječaka: Iskusni ronioc izgubio život vraćajući se iz špilje!

Hronika 06.07.18, 10:50h

Tragedija na početku akcije spašavanja zarobljenih dječaka: Iskusni ronioc izgubio život vraćajući se iz špilje!
Ronioca, koji je kasnije identificiran kao 38-godišnji Saman Kunan, našli su oko jedan sat ujutro po lokalnom vremenu onesviještenog, pokušali su ga reanimirati, ali bez uspjeha. Prebacili su ga u bolnicu, gdje su ga ubrzo proglasili mrtvim


Grozničavu akciju spašavanja dvanaestorice mladih nogometaša i njihova trenera, koji su već gotovo dvije sedmice zatočeni u poplavljenoj špilji u Tajlandu, u petak je obilježila tragedija koja svjedoči o izazovima koji su pred spasiocima i samim dječacima.


Kako javlja Washington Post, penzionisani pripadnik specijalnog ronilačkog tima tajlandske ratne mornarice, kojeg su zbog bogatog iskustva angažirali u spasilačkim operacijama, preminuo je dok je postavljao spremnike s kisikom na potopljenoj ruti kojom bi dječaci roneći trebali proći na putu prema površini, prenosi Jutarnji.hr.


- Imamo tužnu vijest - skrušeno je izjavio Pasakorn Boonyalak, zamjenik guvernera provincije Chiang Rai na krajnjem sjeveru Tajlanda, u kojoj se nalazi sistem špilja Tham Luang.


- Trebao je dopremiti kisik, a onda je na povratku sam ostao bez kisika - dodao je Boonyalak.


- Ova je misija zastrašujuća i opasna, ali morat ćemo nastaviti prema planu... - kazao je.


Ronioca, koji je kasnije identificiran kao 38-godišnji Saman Kunan, našli su oko jedan sat ujutro po lokalnom vremenu onesviještenog, pokušali su ga reanimirati, ali bez uspjeha. Prebacili su ga u bolnicu, gdje su ga ubrzo proglasili mrtvim.


Nastavljamo dalje


- Uvjeti u špilji su vrlo teški. Pošto je ostavio rezervoar s kisikom, na povratku je izgubio svijest. Njegov mu je kolega pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio - rekao je zapovjednik specijalne postrojbe admiral Apakorn Yuukongkaew.


- Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje - rekao je.


Pripadnici spasilačkih službi i dobrovoljci jako su pogođeni Samanovom smrću, ali su odlučni nastaviti operaciju spašavanja.


Njegova pogibija potvrđuje strahove da bi pokušaj izlaska iz špilje na površinu za dječake, koji ne znaju plivati, a trojica se osjećaju loše zbog probavnih problema, mogao biti izuzetno opasan pa i smrtonosan.


Dužnosnici su rekli da se trenutno postavlja niz rezervoara s kisikom duž pet kilometara dugog puta kojim bi se zarobljena skupina trebala izvući na sigurno, ali naglašavaju da strategija spašavanja još uvijek nije dogovorena, te da dječaci neće tako skoro izaći.

 

Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI