Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Zastupnici o 'kupovini diploma': Odeš na kafu u Travnik ili na Sokolac i usput diplomiraš

Front 05.07.18, 12:18h

Zastupnici o 'kupovini diploma': Odeš na kafu u Travnik ili na Sokolac i usput diplomiraš
Broj upisanih studenata svake godine u porastu, a broj upisanih srednjoškolaca u padu. HNK 2014. - 2018. za 30 posto broj upisanih srednjoškolaca pao, TK za 36 posto, KS za 26 posto, prosjek FBiH skoro za 30 posto, a broj diplomiranih u porastu

 

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH razmatran je Izvještaja o razlozima neprimanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta BiH u punopravno članstvo Evropske organizacije za osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), s konkretnim prijedlogom mjera za otklanjanje uočenih slabosti.

 

- Broj upisanih studenata svake godine u porastu, a  broj upisanih srednjoškolaca u padu. HNK 2014. - 2018. za 30 posto broj upisanih srednjoškolaca pao, TK za 36 posto, KS za 26 posto, prosjek FBiH skoro za 30 posto, a broj diplomiranih u porastu. Kada uzmete da je 110.000 srednjoškolaca upisano, podijelite sa 27 akreditiranih univerziteta, pogledajte šta to znači. Kupnja diploma ne da postoji, nego je to pošast ovog društva. U Sarajevu se kaže, ko ne prođe kroz Travnik, a nije dobio jednu diplomu, laže da je bio u Travniku. Na Sokolac treba otići na kafu i doći sa diplomom. I da ne nabrajam sada. Nije to samo u Travniku, to se odnosi na Vitez, Busovaču, Kiseljak... Imam to sve sistematizirano. Moramo znati da je ta pošast užasna, da je to nešto što je prestrašno, pa je za to zaslužan i ovaj Parlament - kazao je zastupnik BPS-a Zaim Backović, prenosi N1.

 

Pozvao je parlamentarce da budu hrabri i da se po ovom pitanju učini nešto.

 

- Častan čovjek neće da učestvuje u upropaštavanju mmladih ljudi u BiH, a mi u tome učestvujemo - naveo je on.

 

O ovoj problematici govorio je i Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka.

 

- Stvari se nekad obrnuto postave, zato je bitno da se dođe u situaciju do izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. Dugi niz godina se ne razmatra ta tema, to stoji i onda nam se dešava to kupovanje diploma, i neće biti priznato van granica - naveo je Sokolović.

 

Mensura Beganović iz Demokratske fronte kazala je da je bila članica Komisije koja je birala članove Upravnog odbora Agencije za kvalitet visokog obrazovanja.

 

- Bila sam zaprepaštena koliko je politika upetljana u izbor članova Upravnog odbora. Zar baš mora biti svaki član UO neko koga je stranka gurnula na tu poziciju. Nikada nisam imala direktivu od vrha svoje stranke. Ja repliciram svim političkim strankama koje su u ovom domu da krenu od sebe - navela je Beganović čime je rasprava o ovom pitanju završena.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI