Kako je sin Omera Škalje dobio posao u Elektroprivredi

Federalni zastupnik i bivši član SDA na suđenju Mirsadu Kukiću: 'O zaposlenju sina razgovarao sam sa Zukićem i Sarajlićem'

Hronika 04.07.18, 16:55h

Federalni zastupnik i bivši član SDA na suđenju Mirsadu Kukiću: 'O zaposlenju sina razgovarao sam sa Zukićem i Sarajlićem'
Svjedočio je kako po pitanju zaposlenja nije razgovarao sa optuženim Kukićem, iako je u iskazu datom Tužilaštvu tvrdio drugačije

 

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Mirsadu Kukiću, optuženom za primanje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem. Odbrana Kukića unakrsno je ispitala svjedoka Omera Škalju, zastupnika u Parlamentu FBiH i nekadašnjeg člana SDA, čiji je sin od 2016. godine uposlenik Elektroprivrede BiH.

 

Advokatica Jadranka Ivanović pitala je svjedoka je li obavijestio Kukića da je njegov sin predao molbu za posao u Elektrodistribuciju Tuzla, na šta je Škaljo odgovorio da nije.

 

- Rekli ste da će Asim Sarajlić svojim uticajem pomoći da se vaš sin zaposli, pitala je advokatica.

 

- Ne, nego sam rekao da sam sa njim razgovarao kao i sa ostalim kolegama, odgovorio je Škaljo.

 

S obzirom da je drugačiji iskaz dao prilikom ispitivanja u Tužilaštvu KS-a, tužiteljica Bojana Jolović je pročitala Škaljinu izjavu sa saslušanja u kojoj navodi kako je po pitanju zaposlenja sina Amela najviše razgovarao sa Amirom Zukićem, a nešto manje sa Sarajlićem.

 

Advokatica je svjedoku kazala kako je iz njegovog iskaza zaključila da nikakvu nagradu nije obećao Kukiću.

 

- Ne, nisam, dodao je Škaljo.

 

Drugi advoakat Kukića Rifat Konjić pitao je svjedoka da li ima saznanja da se optuženi protivio da se u Tuzli zapošljavaju osobe iz drugih kantona.

 

- U neformalnim razgovorima se nije slagao s tim da lica iz drugih kantona dolaze raditi u Tuzlu, odgovorio je.

 

Potom ga je tužiteljica pitala zašto je sa Kukićem razgovaro po pitanju zaposlenja sina.

 

- Sa Kukićem nisam razgovarao na tu temu, pričao sam sa Zukićem i Sarajlićem o tome može li mi se pomoći u skladu sa zakonskim propisima, svjedočio je Škaljo. Tužiteljica je opet, zbog kontradiktornosti u iskazima, pročitala izjavu sa saslušanja, u kojoj je svjedok kazao da je "više puta razgovarao sa Kukićem da se riješi problem".

 

Danas je tužiteljica ispitala i svjedoka Mileta Trojanovskog, koji radi u ED Tuzla. Potvrdio je kako je od direktora ED Tuzla tražio da se zaposli radnik, "jer je ostao sam u sektoru nakon što je radnica otišla na trudničko".

 

- Poslije mi je direktor rekao da će biti primljena jedna osoba zbog poremećaja u procesu rada i to po hitnom postupku, neposrednim odabirom. Rekao mi je i da ima intervencija direktora Eseda Džananovića da se primi Amel Škaljo, a ja sam rekao da će biti primljen ako ispunjava uslove, navodi svjedok, koji je predsjedavao komisijom koja je predlagala kandidate za zaposlenje.

 

Na pitanje tužiteljice koji su to uslovi potrebni za poziciju stručnog saradnika za zaštitu na radu, Trojanovski je rekao:

 

"VSS društvenog ili tehničkog smjera, ili fakultet za zaštitu na radu".

 

S obzirom da je uposleni Škaljo imao završenu srednju medicinsku školu i pravni fakultet, tužiteljica je pitala zašto je baš njega izabrao.

 

- Bilo je desetak kandidata sa ispunjenim osnovnim uslovima, ali niko nije bio sjajan. Za razliku od ostalih, Škaljo je imao preporuku od prethodnog poslodavca, gdje je pisalo da je motivisan. Medicinska škola je bitna jer radi sa ozljedama i vodi ljude na sistematski pregled. U tom trenutku je meni odgovarao pravnik, da mi ne bi uzeli poslije radnika iz drugih sektora, da sam recimo, izabrao građevinsku ili ekonomsku struku, kazao je svjedok.

 

Suđenje se nastavlja 6. septembra, kada će Trojanovskog ispitati odbrana.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI