13. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma

Za razliku od Hrvatske, u Neumu toplo more: Gosti iz Sarajeva se stigli i okupati prije početka NAFF-a

Kultura 01.07.18, 10:28h

Za razliku od Hrvatske, u Neumu toplo more: Gosti iz Sarajeva se stigli i  okupati prije početka NAFF-a
Na ovogodišnji NAFF prijavljen je rekordan broj animiranih ostvarenja, njih više od hiljadu iz 64 zemlje, kazao je umjetnički direktor NAFF-a Jurinko Rajič

 

 

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF 2018 otvoreno je sinoć u Hotelu "Sunce" u Neumu. U bh. gradić na moru stigao je veliki broj gostiju, među njima i selektori ovogodišnjeg programa - reditelj Jasmin Duraković i iskusni filmski radnik Dragan Resner, kao i članovi stručnog žirija u sastavu: scenarist Feđa Isović, prošlogodišnja pobjednica NAFF-a u tehnici lutke-glina Svetlana Andrejeva te profesor montaže na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Predrag Solomun.

 

Budući da je, za razliku od Sarajeva, ali i ostatka BiH, juče cijeli dan u Neumu bilo lijepo i sunčano vrijeme, gosti su se već uspjeli okupati, te kažu da je temperatura mora više nego ugodna - FHMZ je juče u Neumu izmjerio 22 stepena Celzijusa.

 

Inače, na ovogodišnji NAFF prijavljen je rekordan broj animiranih ostvarenja, njih više od hiljadu iz 64 zemlje, kazao je umjetnički direktor NAFF-a Jurinko Rajič.

 

Nakon izvršene selekcije odabrano je 56 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu i 18 filmova u panorami, a radi se o recentnim produkcijama, filmovima nastalim u protekle dvije godine.

 

Rajič je istaknuo kako predselekciju filmova obavljaju polaznici škole animiranog filma, tako da su u konačnici odabrani filmovi gledljivi, ali i kvalitetni.

 

- Naš kriterij nije da tražimo 'teške', umjetničke filmove. Osnovni kriterij je da su filmovi iznimno kvalitetno napravljeni i da imaju gledljive teme, jer nam nije u interesu da festivalske predstave gleda samo deset ljudi. U skladu s tim, možemo se pohvaliti da imamo možda i najbolji program među svim festivalima animiranog filma u Europi - pojasnio je Rajič.

 

Ove godine u programu, na žalost, nema bh. filmova, a Rajič za sljedeće izdanje najavljuje barem tri domaća ostvarenje na kojim se trenutno radi.

 

- Podrška domaćim animatorima u posljednje vrijeme dosta je pala. Šteta je što je to tako, jer znam da kod nas ima barem deset iznimno talentiranih autora koji jednom moraju dobiti šansu da nešto naprave - istaknuo je Rajič.

 

Ove godine, tokom pet dana trajanja festivala, od 30. juna do 4. jula, projekcije idu paralelno na tri mjesta: u Hotelu "Sunce" u Neumu te u OKC-u Abrašević i Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru. Početak projekcija je u 21 sat, a ulaz je slobodan.

 

NAFF 2018 bit će zatvoren proglašenjem najboljih filmova u četvrtak, 5. jula, u 21 sat, u Hotelu "Sunce".

 

Pokrovitelji festivala su Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI