Zbog nedostatka kvalificirane radne snage

Njemačka traži više od milion radnika, zaposlit će vas i ako nemate pojma o poslu!

Biznis Klub 30.06.18, 16:43h

Njemačka traži više od milion radnika, zaposlit će vas i ako nemate pojma o poslu!
Cilj njemačke vlade je puna zaposlenost, i to već 2025. Prema nekim prognozama, Njemačkoj bi 2030. moglo nedostajati više od 3 miliona kvalificiranih radnika

 

Njemačkoj nedostaju stručnjaci - i to više nego ikada. Zbog nedostatka kvalificirane radne snage, njemačka privreda godišnje gubi oko 30 milijardi eura.

 

Posla ima, ali nema radnika, i to je velik problem na koji ukazuje sve više njemačkih firmi. Njemačkoj trenutno nedostaje 440.000 visokokvalificiranih radnika, piše Deutsche Welle

 

Samo u elektroindustriji fali 50.000 inženjera, u IT-sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u strojogradnji raspisano oko 11.000 natječaja - 50 % više nego godinu dana ranije.

 

Svaka peta firma traži mlade talente

 

U međuvremenu čak 60 % njemačkih tvrtki ističe da im je nedostatak kvalificirane radne snage najveći poslovni problem. Svaka peta firma zato traži mlade talente u drugim regijama, intenzivnije surađuje s obrazovnim ustanovama i radi na prekvalifikaciji vlastitih radnika.

 

16 % firmi je uvelo fleksibilne radne modele poput "job sharinga", dok je 13 % firmi spremno zaposliti i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija, ali s potencijalom daljnjeg razvoja.

 

Slobodno preko milion radnih mjesta

 

Cilj njemačke vlade je puna zaposlenost, i to već 2025. Prema nekim prognozama, Njemačkoj bi 2030. moglo nedostajati više od 3 miliona kvalificiranih radnika.

 

Trenutno je slobodno preko milion radnih mjesta – ali je isto toliko i dugoročno nezaposlenih.

 

Arber Bajrami u Njemačkoj živi protekle tri godine. Studira germanistiku i pomalo radi. Za Deutsche Welle je ispričao kolike šanse imaju mladi koji trbuhom za kruhom odlaze u Njemačku.

 

"Tu se vrlo lako dolazi do posla, iako postoji određena razina diskriminacije. Vlada golema potražnja za radnom snagom, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Ako neki kandidat ima posebne kvalifikacije koje ga izdvajaju od konkurencije, relativno će lako naći posao u Njemačkoj", tvrdi student.

 

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI