Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark

Do izbora ili kraja godine EU očekuje odgovore na dodatnih 650 pitanja

Front 28.06.18, 21:12h

Do izbora ili kraja godine EU očekuje odgovore na dodatnih 650 pitanja
Iako imate veliki broj medija u ovoj zemlji, još uvijek je prisutan zančajan stepen ograničenja u njihovom radu, od cenzure do samocenzure, rekao je Wigemark

 

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark rekao je danas da se EU nada da će bh. vlasti što je prije moguće odgovoriti na dodatnih oko 650 pitanja iz upitnika Evropske komisije.

 

- Nadamo se da bi ti odgovori mogli doći do kraja ove godine ili do oktobarskih izbora. Nakon izbora bit će mnogo drugih pitanja koja će odvlačiti pažnju – rekao je Wigemark.

 

Na osnovu tih i drugih pitanja Evropska komisija će raditi procjenu stanja u različitim oblastima, a tvrdi da BiH nije zabilježila nikakav napredak po pitanju slobode medija.

 

- Iako imate veliki broj medija u ovoj zemlji, još uvijek je prisutan zančajan stepen ograničenja u njihovom radu, od cenzure do samocenzure – dodao je.

 

Uoči finalne konferencije o temi "Izazovi regionalne saradnje na zapadnom Balkanu", koja je održana danas u Banjoj Luci, ambasador Wigemark je rekao novinarima da ne može govoriti kada bi BiH mogla da dobije kandidatski status za članstvo u EU, jer to zavisi od domaćih vlasti i ispunjavanja postavljenih uslova.

 

Želi i da se u BiH vide konkretna rješenja, a ne deklarativna podrška budućem članstvu BiH u EU.

 

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nada se da se, nakon izbora, neće više govoriti o temama koje odvlače BiH od evropskog puta, za koji se nada da će tada biti ubrzan.

 

- Mislim da sada u ovom kratkom roku to nije realno očekivati - dodao je on.

 

Evropska perspektiva BiH može pomoći da se, kako je naveo, unutrašnje prilike smire, a da bi se to uradilo potrebna je veća unutrašnja povezanost i čvršće opredjeljenje za EU.

 

- Imali smo odlične iskorake u tom pravcu u prve dvije godine, ali je, nažalost, politički ambijent koji se dogodio to pokvario..., a sve to je zaustavilo pozitivan trend koji je bio prisutan – rekao je on.

 

Ivanić je naglasio da je za BiH važna regionalna saradnja, te da posebno odnosi između zvaničnog Beograda i Zagreba budu dobri, jer je tada i BiH puno stabilnija.

 

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić je dodao da regiona saradnja treba da doprinese stabilnost, ekonomski rast i bolji život građana.

 

- Razmjena mišljenja, demokratski dijalog i podrška regionalnim inicijativama ključ su dostizanja evropskih vrijednosti i standarda - rekao je ministar Klokić.

 

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) i Vijeće Evrope pokrenuli su inicijativu "Mladi u političkim strankama", čija je finalna konferencija "Izazovi regionalne saradnje na zapadnom Balkanu".

 

Inicijativa je provedena u okviru Škole za političke studije Vijeća Evrope s ciljem da otvori dijalog s mladim članovima političkih stranaka iz cijele BiH, te da im omogući da konstruktivno sudjeluju u konsultacijama o pitanjima EU.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI