Godinama miruje u tijelu

Naučnici došli do uvjerljivih dokaza: Virus herpesa mogao bi igrati ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti

Lifestyle 28.06.18, 19:50h

Naučnici došli do uvjerljivih dokaza: Virus herpesa mogao bi igrati ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti
Ukoliko se to potvrdi, mogao bi se promijeniti smjer istraživanja i otvoriti putevi novih liječenja i novih metoda dijagnosticiranja bolesti, navodi New York Times

 

Kontroverznu teoriju o nastanku Alzheimerove bolesti stručnjaci su često odbacivali no novo istraživanje tima u kojemu su sudjelovali stručnjaci ranije sumnjičavi prema toj teoriji moglo bi to promijeniti.

 

Istraživanje daje uvjerljive dokaze za ideju da su virusi umiješani u Alzheimera, pogotovo dva tipa herpesa koje većina ljudi dobije još kao djeca i potom miruju godinama u tijelu.

 

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u časopisu Neuron utvrđeno je da virusi utječu na gene povezane s Alzheimerom i možda igraju ulogu u tome kako se bolest razvije i napreduje.

 

Naučnici ističu da nisu utvrdili da ti virusi uzrokuju Alzheimerovu bolest no njihovo istraživanje sugerira da bi virusi mogli pokrenuti imunosni odgovor koji bi pak povećao nakupljanje amiloida - proteina u ljudskom mozgu koji formira plakove karakteristične za Alzheimerovu bolest.

 

- Ti su virusi vjerovatno važni igrači u aktiviranju imunološkog sistema u Alzheimeru. Mislim da su oni poput benzina na plamen neke patologije koja je potaknuta imunitetom - kaže Joel Dudley, voditelj studije s medicinskog fakulteta Icahn u Mount Sinaiju u New Yorku.

 

Ukoliko se to potvrdi, mogao bi se promijeniti smjer istraživanja i otvoriti putevi novih liječenja i novih metoda dijagnosticiranja bolesti, navodi New York Times. U okviru istraživanja analizirani su uzorci gotovo 950 ljudskih mozgova i utvrđena je veza s genskim, molekularnim i kliničkim simptomima Alzheimera.

 

- Radi se o vrlo kompleksnoj bolesti i odgovor neće biti jednoznačan. Ukoliko su virusi dio toga to definitivno moramo proučiti - kaže dr. John Morris, direktor centra za istraživanje Alzheimerove bolesti pri medicinskom fakultetu univerziteta Washington u St. Louisu koji nije bio uključen u istraživanje.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI