VIDEO/ Pune ruke posla

EK poslala dodatnih 655 pitanja na Upitnik: U DEI-u kažu da razlog nije što su nezadovoljni odgovorima, nego...

Front 22.06.18, 14:10h

EK poslala dodatnih 655 pitanja na Upitnik: U DEI-u kažu da razlog nije što su nezadovoljni odgovorima, nego...
Kako je naveo Dilberović, 106 od novih 655 pitanja odnosi se na političke kriterije, 33 na ekonomske, na socijalnu politiku i zapošljavanje 43, pravosuđe 36, transportnu politiku 39 itd

 

Bosna i Hercegovina dobila je dodatnih 655 pitanja ne zato što je Evropska komisija nezadovoljna odgovorima na prvobitno postavljena 3.242 iz njenog Upitnika već što je zatraženo pojašnjenje u vezi s nekim oblastima.

 

U Bosni i Hercegovini, dodatna pitanja trenutno su u fazi prevođenja, a nakon što prijevodi budu dostavljeni svim insititucijama, one će dostavljati odgovore i puniti informacioni sistem Direkcije za evropske integracije BiH, kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

 

Kako je naveo, 106 od novih 655 pitanja odnosi se na političke kriterije, 33 na ekonomske, na socijalnu politiku i zapošljavanje 43, pravosuđe 36, transportnu politiku 39 itd.

 

U poređenju sa zemljama regiona, broj dodatnih pitanja uklapa se u prosjek, kazao je Dilberović.

 

Za Evropsku komisiju, poželjni rok za dostavljanje novih odgovora Bosne i Hercegovine je tri mjeseca, a Dilberović smatra da će ovog puta biti lakše jer Mehanizam koodrinacije već funkcioniše i generalno je „utabanija staza“ pa neće biti „početnih boljki“ iz prvog kruga. Stoga se Dilberović nada da bi rokovi „mogli biti izvodivi“.

 

Priroda dodatnih pitanja je takva da odgovore treba da dostavljaju samo institucije, ne i nevladin sektor, a kao i u prvom krugu, najviše pitanja se odnosi na političke kriterije.

 

Dilberović je također kazao da odgovori na prvobitnih 3.242 i dodatnih 655 pitanja neće biti jedini izvori u pripremanju mišljenja o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine jer, između ostalog, i terenske institucije pripremaju njihovo viđenje za Evropsku komisiju.

 

Mišljenje Evropske komisije o mogućem kandidatskom statusu može biti uslovljeno ili bez uslovljavanja. Sve regionalne zemlje dobivale su određene uslove, kazao je direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

 

 

(FENA)

BLIN
KOMENTARI