Štrajk doktora u Tuzli

Rukovodstvo UKC Tuzla odbacilo tvrdnje dr. Suljića: Grube neistine kojima se nanosi šteta...

Hronika 18.06.18, 14:25h

Rukovodstvo UKC Tuzla odbacilo tvrdnje dr. Suljića: Grube neistine kojima se nanosi šteta...
Rukovodstvo navodi da je dr. Suljić i u svojim ranijim istupima u javnosti često znao iznositi neistine u vezi sa sporom oko pitanja zakonitosti štrajka koji je neuspješno pokušao organizirati

 

Rukovodstvo Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, koje čine pomoćnici direktora i načelnici organizacionih jedinica, najoštrije je osudilo najnoviji medijski istup predsjednika Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (TK) dr. Admira Suljića, navodeći da se radi o "grubim neistinama kojima se nanosi štetu ugledu ove zdravstvene ustanove i svih koji su u njoj zaposleni, te nepotrebno unosi nemir među njene pacijente".

 

- Prepuštajući odluku o zakonitosti bilo čijeg postupanja organima koji su za to nadležni, osjećamo moralnu obavezu javno reći da tvrdnje dr. Suljića - da direktor Univerzitetskog kliničkog centra provodi torturu nad radnicima ove ustanove, počevši od načelnika klinika, te da kažnjava navodnu neposlušnost, najblaže rečeno ne odgovaraju istini - navodi se u saopćenju za javnost rukovodstva Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla.

 

Rukovodstvo nadalje navodi "da je dr. Suljić i u svojim ranijim istupima u javnosti često znao iznositi neistine u vezi sa sporom oko pitanja zakonitosti štrajka koji je neuspješno pokušao organizirati Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, kao i čitav niz uvreda i kleveta na račun direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla", te se rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u proteklom periodu nije o tome javno oglašavalo, uvjereno da će nadležni organi donijeti odgovarajuće odluke u skladu sa važećim zakonima.

 

- Međutim, svojim posljednjim izjavama, čiju će istinitost vjerovatno morati dokazivati na sudu, dr. Suljić je prešao sve granice elementarne pristojnosti i dobrog ukusa, ali i prekršio Kodeks medicinske etike i deontologije, zbog čega smatramo da na takve izjave nemamo pravo ostati nijemi. Odgovorno tvrdimo da u organizaciji procesa rada u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nema nikakvih problema, te da se poštuje hijerarhija, uz uvažavanje svih najviših etičkih načela i pravila medicinske struke i nauke. Pri tome, apsolutno nema, niti može biti, bilo kakve torture, spinovanja, niti kažnjavanja neposlušnosti - navodi se u saopćenju.

 

Istovremeno, rukovodstvo UKC Tuzla poziva dr. Admira Suljića da se ubuduće pokuša suzdržati "od iznošenja neistina o odnosima unutar Univerzitetskog kliničkog centra i nanošenja štete ugledu ustanove, osoba koje njom trenutno rukovode, kao i ugledu svih koji u njoj čestito rade svoj posao".

 

- Uz veliku zahvalnost na povjerenju koje nam svakodnevno ukazuju, našim pacijentima i cjelokupnoj javnosti želimo poručiti da smo iskreno opredijeljeni da nastavimo rad na ostvarivanju našeg osnovnog društvenog zadatka, a to je zaštita zdravlja stanovništva cijele Bosne i Hercegovine, sa izraženom željom da neprestano unapređujemo kvalitet našeg rada kroz povećanje i obima i vrsta usluga zdravstvene zaštite koje pružamo, te poboljšanje uslova boravka za naše pacijente i uslova rada za naše osoblje - navodi se u saopćenju.

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI