Srbija daje 14,1 miliona KM za namjensku industriju RS

Dodik: FBiH ima šest fabrika oružja i municije, a u RS je sve devastirano

Front 18.06.18, 12:33h

Dodik: FBiH ima šest fabrika oružja i municije, a u RS je sve devastirano
Dodik tvrdi da je saradnja RS i Srbije u namjenskoj oblasti inicirana iz komercijalnih razloga da se, nakon godina devastacije, "zbog intervencionizma međunarodnog faktora", podigne ova proizvodnja u RS, uz podršku Srbije

 

Obostrana je namjera da se unaprijediti saradnja Republike Srpske (RS) i Srbije u oblasti namjenske industrije – rečeno je danas u Banjoj Luci, nakon sastanka entitetskog predsjednika Milorada Dodika s ministrom odbrane Republike Srbije Aleksandrom Vulinom

 

Za danas je najavljeno potpisivanje ugovora o saradnji s banjalučkim “Kosmoom”, a ta firma, kako je naveo Vulin, može da računa na 100 miliona dinara Ministarstva odbrane Srbije. 

 

- U skladu s naređenjima vrhovnog komadanta Vojske Srbije i dogovora s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, Ministarstvo odbrane Srbije je osiguralo 850 miliona dinara (14,1 miliona KM) za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije RS-a, odnosno za remont tenkovskih i avionskih motora – rekao je Vulin na konferenciji za novinare. 

 

Istakao je da će Srbija učiniti značajne napore da u ekonomskom smislu pomogne i osnaži RS, a ovo su i prvi rezultati. 

 

Dodik tvrdi da je saradnja RS i Srbije u namjenskoj oblasti inicirana iz komercijalnih razloga da se, nakon godina devastacije, "zbog intervencionizma međunarodnog faktora", podigne ova proizvodnja u RS, uz podršku Srbije. 

 

- Postoji potpuni debalans u BiH, jer je u Federaciji BiH ostalo veoma funkcionalnih šest fabrika oružja i municije, a u RS je sve to devastirano. Pokušavamo, ne zbog konkurencije, već iz komercijalnih razloga da podignemo određenu vrstu proizvodnju i za to imamo podršku Ministarstva odbrane Srbije – rekao je Dodik. 

 

Osim s “Kosmosom”, dodao je, saradnja se ostvaruje i s drugim preduzećima iz namjenskog sektora u RS, firmama „Orao“ Bijeljina i Fabrikom motora specijalne namjene Pale.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI