infografika/ mi to možemo samo sanjati

Kako su uspjeli Danci: Visok BDP, vodeći u biznisu, napredno zdravstvo, školstvo i industrija, socijalna sigurnost...

Lifestyle 17.06.18, 13:28h

Kako su uspjeli Danci: Visok BDP, vodeći u biznisu, napredno zdravstvo, školstvo i industrija, socijalna sigurnost...
Danska je i odlično mjesto za biznis, najbolje u Europskoj uniji

 

DANSKA, relativno mala zemlja sa samo 5,5 milijuna stanovnika, osim što s BDP-om po stanovniku od oko 50 tisuća dolara spada među najbogatije zemlje svijeta, redovno je i u vrhu raznih istraživanja kvalitete života, pa se percipira kao jedno od najboljih mjesta za život- piše Index

 

Danska ima moderno tržišno gospodarstvo, ima naprednu industriju s vodećim svjetskim tvrtkama u farmaceutskoj industriji, pomorskom prometu i obnovljivim izvorima energije te visokotehnološki poljoprivredni sektor. Danci uživaju visok životni standard, a imaju i snažne mjere socijalne sigurnosti - javno zdravstvo i školstvo dostupni su svima pod jednakim uvjetima, a tu je i podrška nezaposlenima itd.

 

Njihovo malo otvoreno gospodarstvo ovisi o vanjskoj trgovini te vlada snažno podupire liberalizaciju trgovine. Danska je neto izvoznik hrane, nafte i plina, ali ovisi o uvozu sirovina za proizvodni sektor.

 

Stopa zaposlenosti

 

stopa-zaposlenosti

 

Izvor: tradingeconomics.com

 

Prilagodljivost promjenama: Fleksibilno tržište rada uz socijalnu sigurnost

 

Tajna uspjeha Danske možda leži u njihovoj prilagodljivosti promjenama. Na primjer, uspostavili su specifičan model tržišta rada koji se temelji na fleksibilnom radnom zakonodavstvu, što znači jednostavno zapošljavanje i otpuštanje radnika, ali uz jaku socijalnu sigurnost.

 

Kako je u tekstu za Politico opisao danski premijer Lars Løkke Rasmussen, takav model omogućuje prilagodbu promjenama u ekonomiji.

 

“U Danskoj imamo dugu povijest uspješnih nacionalnih reformi, od kojih, vjerujem, ostale europske zemlje mogu naučiti. Stvorili smo model koji kombinira veliku fleksibilnost pri zapošljavanju i otpuštanju s robusnim sustavom socijalne sigurnosti: tzv. model fleksisigurnosti. Ovaj model uživa široku političku i javnu potporu u Danskoj, a tijekom godina razvijen je uz blisku suradnju nekoliko danskih vlada - desnog i lijevog centra - sindikata i poslodavaca.

 

Temelj modela je dopustiti tvrtkama i javnim institucijama da brzo reagiraju na promjene u potražnji i gospodarstvu, istovremeno osiguravajući socijalnu sigurnost onima koji ostanu bez posla i pružajući im pristup obuci i novim vještinama koje će im omogućiti povratak na tržište rada.

 

Model služi interesima poslodavaca i radnika te je omogućio danskoj ekonomiji da se lako prilagodi promjenama u globalnom gospodarstvu.

 

Kada se naša tekstilna industrija više nije mogla uspješno natjecati na međunarodnom tržištu, ovaj model nam je omogućio razvijanje ekonomije tekstilnog dizajna. Kada naša brodogradilišta više nisu bila konkurentna, omogućilo nam je treniranje i usmjeravanje naših brodograditelja u proizvodnju vjetroelektrana'', napisao je danski premijer.

 

Stopa nezaposlenosti

 

stopa-nezaposlenosti


Izvor: tradingeconomics.com


Odlično mjesto za život i biznis

 

Danska se ove godine (ponovno) našla u vrhu ljestvice najsretnijih zemalja svijeta - na drugom mjestu odmah iza Finske. Istraživanje World Happiness Report zemlje rangira  po šest ključnih varijabli koje doprinose stupnju sreće, a to su dohodak, sloboda, povjerenje odnosno odsutnost korupcije, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvena podrška i velikodušnost.

 

Danska je i odlično mjesto za biznis, najbolje u Europskoj uniji. Prema ljestvici Doing Business Svjetske banke Danska se nalazi na trećem mjestu, odmah iza Novog Zelanda i Singapura, a iznad zemalja poput SAD-a i Velike Britanije. 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/rm)

BLIN
KOMENTARI