o političkim okolnostima u Rs-u

Igor Crnadak kratko i jasno: Gospodin Dodik neće biti član Predsjedništva

Front 13.06.18, 09:38h

Igor Crnadak kratko i jasno: Gospodin Dodik neće biti član Predsjedništva
"Svakodnevno smo već u predizbornim aktivnostima, sva istraživanja pokazuju drastičan pad vladajuće koalicije u RS" - kazao je Crnadak

 

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je za N1 govorio o slučaju bh. studenta koji je uhapšen u Turskoj, ali i drugim aktuelnim temama.

 

"Meni je drago da je on na slobodi i da će se sa slobode braniti od optužbe sa kojim su ga suočile vlasti Turske. Pokazatelj da Turska vrlo detaljno sa organizacijom FETO provjerava, kontroliše i svi oni koji imaju ikakve veze u Turskoj sa ovom organizacijom su u prilično velikom problemu. Ono što je mogla da uradi naša ambasada jeste da se da ona pomoć koja može da se da. Da se utvrdi da naš državljanin ima sva prava koja mu pripadaju, da ima sve u uslovima u kojima se našao. Nekada postoji percepcija u javnosti da ambasador treba da ode tamo i izvadi našeg državljanina, ali to nije tako. Uradilo se sve što se moglo uraditi. Ostaje da vidimo kako će se slučaj završiti", kazao je Crnadak.

 

O najavi zatvaranja granica?

 

"Mjera zatvaranja granica uvijek ima jedan domino efekat jer povlači druge zemlje da uradi slične stvari. Uvjeren sam da mi u BiH možemo spriječiti eskalaciju krize ako svi nivoi vlasti budu radili svoj posao i ako svi međusobno budemo sarađivali i prebacivali teret jedni sa drugih. Dominantna stvar kod migranata jeste ta da niko to ne može sam da rješava. U Splitu smo razgovarali o tome, potvrđeno je da to mora biti predmet saradnje u regiji i šire kako bi se riješilo zajednički", ističe Crnadak i dodaje:

 

"Kontinuirano se radi između EU i Turske, otvoreno je mnogo kanala komunuikacije. BiH u svemu tome treba da radi svoj dio posla na način da će naše agencije unutar BiH da sarađuju, rade zajedno i da to pitanje ostane na nivou da nikoga ne ugrozi".

 

Najave Dodika da ako bude član Predsjedništva se neće kretati FBiH?

 

"Molio bih vas da pređemo na drugo pitanje jer gospodin Dodik neće biti član Predsjedništva", kazao je Crnadak.

 

"Svakodnevno smo već u predizbornim aktivnostima, sva istraživanja pokazuju drastičan pad vladajuće koalicije u RS. Čitav je niz stvari koji stvara dodatni ambijent gdje njihovo povjerenje kod naroda pada iz dana u dan. Iz vlasti RS se pokušava napraviti priča da se radi od milion ljudi koji će naseliti cijelu i RS", dodao je.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI