KAKO IZGLEDA ŽIVOT S MNOGO MANJE BRIGA

Ispovijest medicinske sestre koja je otišla u Irsku: Plata mi je tri puta veća, hrana i režije jeftinije, ali ima jedan problem...

Hronika 12.06.18, 20:49h

Ispovijest medicinske sestre koja je otišla u Irsku: Plata mi je tri puta veća, hrana i režije jeftinije, ali ima jedan problem...
Medicinska sestra koja se s porodicom odselila u Irsku opisala je svoj novi život mnogo boljim i kvalitetnijim od onoga kakvim su živjeli u Hrvatskoj

 

- Prije preseljenja u Irsku imala sam stalno radno mjesto u Domu zdravlja i tamo sam radila zadnjih osam godina. Prije toga sam radila godinu i po u kućnoj njezi, a još prije toga 12 godina u Klaićevoj bolnici i pedijatrijskim ambulantama u Domu zdravlja - započela je svoju priču 43-godišnja medicinska sestra Davorka iz okoline Zagreba koja se prije dvije godine sa suprugom i kćerki odselila iz Hrvatske u Irsku, gdje žive u gradiću Maynooth.


I ona i suprug rade rade u blizini grada u kojem žive. Davorkin suprug radi isti posao koji je radio i u Hrvatskoj, ali za osjetno veću platu, dok ona kao medicinska sestra sa srednjom školom i 24 godine radnog staža zarađuje nekoliko puta više nego što je zarađivala u Hrvatskoj, piše Novi list.


- Razlog je našeg odlaska jednostavna činjenica da s relativno prosječnom platom, što znači da smo oboje primali po 4500 kuna mjesečno (oko 1.200 KM), osim ako se nismo ubijali s prekovremenima, jednim djetetom, u podstanarstvu, s nešto kredita, jer, nažalost, rijetki su oni koji ih nemaju u Hrvatskoj, na kraju mjeseca nismo nikad bili u plusu, uvijek je nešto falilo. Voziš 15 godina star automobil, nemaš za more... Ukratko, svima poznata hrvatska priča. Tu je i još jedan značajan faktor u odluci poput naše: jednog dana, ako doživiš penziju u Hrvatskoj, pitaš se hoće li ona uopće postojati ili će, kao i toliko toga dosad, i novac za penziju jednostavno nestati. Tako smo, dok još imamo priliku, odlučili penziju zaraditi u nekoj boljoj okolini - objasnila je Davorka.


Prvo je u Irskoj radila kao njegovateljica, a onda kao medicinska sestra. Potonji posao u Irskoj mnogo je lakši nego u Hrvatskoj. No iako su plate puno veće, veći su i troškovi, pojašnjava.


- Plata mi je još kao njegovateljici bila tri puta veća nego u Hrvatskoj, dok sada kao medicinska sestra zarađujem još bolje. Satnica medicinske sestre iznosi između 17 i 25 eura, ovisno o radnom mjestu, godinama iskustva, a u bolnicama je bolja nego u domovima za starije. Najveći nam je problem cijena iznajmljivanja stana ili kuće. Što si bliže Dublinu, to je skuplje. Trenutno plaćamo 1500 eura za dvoetažni dvosobni stan s dvije kupaonice, dvorištem i terasom. Međutim, ostali troškovi manji su nego u Hrvatskoj, počevši od hrane koja je jeftinija, a kvalitetnija, režija koje su manje, pa se plaća samo struja i plin, pa sve do odjeće i goriva. Živimo mnogo kvalitetnije nego u Hrvatskoj, s manje briga i zasad nismo nimalo požalili. A radimo apsolutno iste poslove koje smo radili i u Hrvatskoj - kaže Davorka koja će ovo ljeto s porodicom u Hrvatsku te nakon dugo vremena i na more.

 

(Novi list/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI