Uključuje li se i državno tužilaštvo?

Muriz Memić na protestu u Beču otkrio: Vještak Željko Karan mi je rekao da je na Dženanu našao ubodne rane!

Hronika 10.06.18, 15:05h

Muriz Memić na protestu u Beču otkrio: Vještak Željko Karan mi je rekao da je na Dženanu našao ubodne rane!
Memić je iz Beča zatražio da slučaj ubistva njegovog sina preuzme Državno tužilaštvo

 


Muriz Memić, otac stradalog mladića Dženana Memića jučer je na protestu u Beču na Trgu heroja prvi put izjavio da su na tijelu njegovog sina pronađene i ubodne rane! One su se nalazile na lijevoj nadlaktici i debelom mesu, piše agencija Patria.

 

Pisani trag o tome ne postoji što upućuje da je namjerno u obdukcionom zapisu i nalazu i vještaka medicinske struke Hamze Žuje i Željka Karana izostavljen opis pronađenih povreda. Memić je potvrdio da mu je za ubodne rane kazao vještak Karan. On je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u martu ove godine iznio svoj nalaz. No, ako uzmemo u obzir činjenicu da je Karan mislio da nalaz radi za potrebe Tužilaštva KS koje tvrdi da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći, onda je jasno zašto Karan nije opisao pronađene ubodne rane, piše Patria.

 

Upravo tokom pauze u ispitivanju vještaka Karana, tužilac Sead Kreštalica pokušao je utjecati na njega pitajući ga: Šta radiš, zašto tako svjedočiš? Tome su prisustvovali Memić i njegova kćerka Arijana. Nakon toga, Memić protiv Kreštalice podnosi krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja i utjecaj na svjedoke.

 

Karan je tokom svog svjedočenja nabrojao povrede koje je uočio na Dženanovom tijelu na osnovu dostupne medicinske dokumentacije i fotografija, pa je tako iznio i podatak da su povrede koje je mladić imao na rukama – odbrambene. Složio se da je nastupila nasilna smrt. S druge strane, Karan je kazao da na tijelu nisu konstatovane povrede koje odgovaraju tipičnom naletu vozila na pješaka.

 

- Najistureniji dio vozila je trebao ostvariti kontakt sa potkoljenicom, natkoljenicom ili stražnjicom – kazao je vještak.

 

Na pitanje advokata odbrane Rusmira Karkina da li se ijedna povreda na Dženanu može povezati sa klizanjem ili struganjem tijela nakon odbačaja vještak je odgovorio da ne može nijedna.

 

- Da je bilo tako, na odjeći Dženana Memića trebali bi biti opsežni tragovi oštećenja – kazao je u martu ove godine Karan.

 

Vještak Hamza Žujo tek je 18. aprila 2017. godine pozvan na sud da predstavi svoj nalaz, a na ovom slučaju je radio šest puta!

 

S ove vremenske distance i prema informacijama koje je iznio Memić, podsjetimo se Žujinog obdukcionog nalaza.

 

- Leš je bio sa medicinskom gazom i sa zavojem na glavi. To sam samo našao na tijelu. Kod svake obdukcije mjeri se leš. Ja sam našao 190 cm. Nakon što sam uradio spoljašni pregled konstatovao sam povrede odnosno otvor u sljepoočnom predjelu lijevog dijela glave – kazao je Žujo te je dodao da su na koži desne šake, desnog koljena, kože lijevog koljena, kože predjela lijeve nadlaktice pronađene površinske povrede koje je mogao zadobiti od pada.

 

- Prilikom obdukcije nisam našao nikakve povrede na nogama, na trbuhu, na karlici, na grudnom košu. Nisam našao i ima fotodokumentacija koja to pokazuje – kazao je Žujo.

 

Upravo rana koju je Žujo našao na lijevoj nadlaktici, prema Karanovim riječima bila je ubodna. Još jednu ubodnu ranu Dženan je imao na debelom mesu.

 

Samo ove činjenice trebale bi biti signal da se na sve načine pokušava sakriti istina o Dženanovoj smrti.

 

Podsjećamo i na izjavu Muriza Memića i njegovog advokata Ifeta Ferageta kojima je glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić kazala: “On njega nije htio ubiti. To je bilo naguravanje koje je eskaliralo.”

 

Memić je sa svojim advokatom o svemu upoznao i članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a očekuje se uskoro i reakcija Tužilaštva BiH.

 

Memić je iz Beča zatražio da slučaj ubistva njegovog sina preuzme Državno tužilaštvo. Najveću štetu osim porodice Memić, sigurno trpe i građani Bosne i Hercegovine gubeći povjerenje u institucije koje bi trebale štititi građane i poštivati zakone, piše Patria.

 

Na slučaju ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića zakazala je pravda. No, porodice poručuju da neće odustati dok svi oni koji su učestvovali u nezapamćenom zataškavanju ubistva dvojice mladića ne budu privedeni pred lice pravde.

 

Isti vještak je radio obdukciju ubijenog Davida Dragičevića koji je naveo da je smrt nastala utapanjem, ali je odbacio mogućnost da je to bila zadesna (slučajna) smrt.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI