Iz Kabineta stiglo pojašnjenje

Nije tačno da Bakir Izetbegović daje novac turskim investitorima, nego pomaže kulturu...

Front 07.06.18, 13:50h

Nije tačno da Bakir Izetbegović daje novac turskim investitorima, nego pomaže kulturu...
Sa ponosom ističemo da smo podržali ovaj kulturni projekat koji će, u saradnji sa vodećim bošnjačkim i bosanskohercegovačkim intelektualcima realizovati medijska kuća "Simurg Media", sa žaljenjem što naša podrška ovom i sličnim projektima koji revitalizuju temeljne aspekte bošnjačkoga prisustva na ovim prostorima ne može biti veća, saopćeno je iz Kabineta

 

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića dostavljeno je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti: 

 

- U povodu teksta "Interventna sredstva za Simurg Media: Bakir Izetbegović budžetskim novcem pomaže turske investitore", objavljenog 06.06.2018. na portalu Žurnal.ba želimo informisati javnost o slijedećem: 

 

Kabinet člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića iz Fonda tekuće rezerve ne finansira turske niti bilo koje investitore, već daje podršku jednom od najznačajnijih kulturnih projekata pokrenutih u BiH, "Ediciji Bošnjaci", u povodu 25. godišnjice od ustavno-pravnog vraćanja imena najbrojnijeg bosanskohercegovačkog naroda. Sa ponosom ističemo da smo podržali ovaj kulturni projekat koji će, u saradnji sa vodećim bošnjačkim i bosanskohercegovačkim intelektualcima realizovati medijska kuća "Simurg Media", sa žaljenjem što naša podrška ovom i sličnim projektima koji revitalizuju temeljne aspekte bošnjačkoga prisustva na ovim prostorima ne može biti veća. Kulturni projekti poput "Edicije Bošnjaci" i Književne nagrade "25. novembar" koja se dodjeljuje u duhu i u znak sjećanja na tekovine ZAVNOBiH-a i antifašizma, zaslužuju široku podršku cijele naše zajednice. 

 

Važno je zbog naše javnosti pojasniti i slijedeće: sredstva tekuće rezerve članova Predsjedništva BiH na godišnjem nivou iznose nešto više od 100.000 KM. Kompletan iznos tekuće rezerve kojom raspolaže Kabinet člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića stavljen je u funkciju podrške kulturi, obrazovanju i nevladinim organizacijama, bez obzira kojem narodu u BiH pripadaju. Nije pravljena razlika između BZK "Preporod", Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta", Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" ili Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija". 

 

Brojna pokroviteljstva i materijalna podrška Kabineta manifestacijama poput sada već čuvene Berberove izložbe u Vijećnici, obilježavanja jubileja 100. godišnjice od rođenja Maka Dizdara, Svjetske muslimansko-jevrejske konferencije, opere "Zmaj od Bosne", Simpozija o bosanskom jeziku u Zagrebu, "Jevrejskog glasa", "Bosanske vile"... trebaju biti motivacija svima nama da budemo dobronamjerni i pozitivni prema vlastitom bogatom naslijeđu i duhovnosti, te da ih poštujemo", navodi se u saopćenju Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI