Državni ministri sigurnosti i pravde o slučaju Selmira Mašetovića

Mektić: Mi se ne možemo miješati u unutrašnju stvar Turske; Grubeša: Sve što znamo, saznali smo iz medija

Hronika 05.06.18, 16:30h

Mektić: Mi se ne možemo miješati u unutrašnju stvar Turske; Grubeša: Sve što znamo, saznali smo iz medija
Mi, na žalost, ne možemo tražiti nikakve pojedinačne dokumente. Ono što naše pravosudne institucije budu tražile ovdje, jasno je da ćemo mi promptno djelovati i postupiti prema našim nadležnostima - kazao je Grubeša

 

Ministar pravde BiH Josip Grubeša danas je izjavio novinarima da službenim putem to ministarstvo do danas nije dobilo nikakav dokument i akt o hapšenju studenta iz BiH u Turskoj.

 

- Ništa mi praktički ne znamo osim onoga što možemo pročitati iz medija. Ono što sam osobno napravio jeste da sam kontaktirao telefonski i kolege u Turskoj, ali i našega konzula u Istanbulu koji me je danas izvjestio da ide u posjetu studentu. Izvjestio me da je odobreno studentu da izabere sebi odvjetnika po službenoj dužnosti koji govori naše jezike i odobreno je da mu mogu roditelji doći u posjetu - naveo je Grubeša.

 

Dodao je da je to sve što za sada zna, što je dobio telefonski, a očekuje službeni dopis preko Ministarstva vanjskih poslova.

 

Pojasnio je da je Ministarstvo pravde BiH samo organ veze.

 

- Mi, na žalost, ne možemo tražiti nikakve pojedinačne dokumente. Ono što naše pravosudne institucije budu tražile ovdje, jasno je da ćemo mi promptno djelovati i postupiti prema našim nadležnostima - kazao je Grubeša.

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je novinarima da ne bi mogao ništa komentirati zato što Ministarstvo ni na koji način nije obaviješteno.

 

- Nije turska strana ništa od nas tražila po tom pitanju. Pretpostavljam da je Turska postupala u skladu s nekim činjenicama, argumentima. Mi se niti možemo, niti imamo informacija, na bilo koji način miješati u tu unutrašnju stvar Turske, s tim da postoji mogućnost preko Ministarstva vanjskih poslova, preko naše diplomatsko-konzularne mreže, da ga posjeti naš diplomatsko-konzularni radnik, da razgovara s njim o eventualnoj pomoći koju mu BiH može pružiti u smislu pravne zaštite - kazao je Mektić.

 

Ponovio je da ministarstvo na čijem je on čelu nije obaviješteno i da ne zna šta mu se stavlja na teret, osim ono što je vidio u medijima, tako da ne može to komentirati.      

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI