bez konkretnih zaključaka

Okončan sastanak oko reforme izbornog zakona: Šta su poručili Nikšić, Izetbegović, Radončić, Krišto...

Front 05.06.18, 11:38h

Okončan sastanak oko reforme izbornog zakona: Šta su poručili Nikšić, Izetbegović, Radončić, Krišto...
Kako su nakon sastanka poručili bh. lideri, razgovori bi trebali biti nastavljeni u četvrtak

 

Na sastanku o izmjenama Izbornog zakona BiH predstavnika Venecijanske komisije i Stranke demokratske akcije BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH koji je održan jutros u Sarajevu nije postignut dogovor. 

 

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je novinarima nakon sastanka da danas nije ništa konkretno zaključeno, a da su stavovi stranaka takvi da će se potruditi da rješenja budu u skladu sa ustavom, evropskim konvencijama i Odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. 

 

Dodala je da bi i eventualna privremena rješenja morala biti u skladu s odlukom Ustavnog suda, bez obzira o kojem nivou vlasti se radi. 

 

- Moramo se pozvati na odlluku Ustavnog suda koja jasno ukazuje na kršenje temeljnih ljudskih prava i ne smijemo dozvoliti da kroz naredne izmjene tako nešto još više bude osnaženo a mi ćemo se zalagati za funkcioniranje BiH kao pravne države, što danas nije slučaj - istakla je Krišto. 

 

Predsjednik SDP-a Narmin Nikšić izjavio je da i dalje svi drže svoje pozicije i iznose stavove koji su mnogo puta javno izneseni, što ne vodi ka kompromisu jer očito se ne popušta. 

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da je danas napravljen korak prema rješenju koje će biti privremeno i odnosit će se isključivo na Dom naroda Parlamenta FBiH, a na narednom sastanku bi ono trebalo biti i definisano. 

 

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić naveo je da su razgovori bili konstruktivni i da su predstavljali veliki korak naprijed, te da su najbliže rješenju dosad. 

 

Razgovori će biti nastavljeni, a naredni sastanak bit će održan najvjerovatnije slijedeće sedmice.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI