Fondacija Centar za javno pravo objavila analizu

Da li je naplata RTV takse putem Elektroprivrede BiH nezakonita?

Hronika 04.06.18, 11:19h

Da li je naplata RTV takse putem Elektroprivrede BiH nezakonita?
S obzirom na nedostatke postojećeg modela predlaže se izmjena postojećeg modela naplate putem Elektroprivrede BiH

 

Fondacija Centar za javno pravo objavila je analizu o novom modelu naplate RTV takse. Autorica analize i saradnica Fondacije, Lejla Ramić, ukazuje na nezakonitost novog modela naplate RTV takse.

 

Nezakonitost ovog modela ogleda se u činjenici da ne postoje prethodne afirmativne odluke Odbora sistema o povjeravanju naplate RTV takse drugom preduzeću na temelju ugovora, kao i u činjenici da se aktuelnim modelom krše potrošačka prava pristupa osnovnim potrebama i uslugama, pravo izbora, te jednakost u pristupu i tretmanu. Kršenje potrošačkih prava proizilazi iz nepoštivanja zakonske obaveze dostavljanja zasebnog računa za RTV taksu, što predstavlja obavezu utemeljenu potrošačkom legislativom.

 

Autorica u analizi ukazuje i na problem diskriminacije koji je nastao primjenom novog modela naplate. Naime, prema postojećem modelu trošak takse snose potrošači koji uslugu električne energije dobivaju od JP Elektroprivreda BiH. Na osnovu teritorijalne pripadnosti potrošači koji plaćaju energiju JP Elektroprivreda tretirani su nepovoljnije od osoba koje se nalaze u uporedivom ili analognom položaju izvan ovog teritorija, odnosno, bilo gdje na teritoriji Bosne i Hercegovine. Pravo na jednak tretman znači i pravo na jednakost pred zakonom koje je primjenom novog modela naplate RTV takse dovedeno u pitanje.


S obzirom na nedostatke postojećeg modela predlaže se izmjena postojećeg modela naplate putem Elektroprivrede BiH. Uprkos alarmantnom položaju javnog RTV servisa potrebno je pronaći model kojim će se istovremeno osigurati ostvarivanje interesa javnog RTV servisa, te potrošačkih prava i interesa. Ovo rješenje ni približno ne odgovara takvom zahtjevu.

 

Kompletnu analizu Lejle Ramić možete pronaći OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI