Očajni otac Selmira Mašetovića i dalje moli, pomoći niotkud

Sina su mi zatvorili na pravdi Boga! Zašto bh. vlasti ne zatraže njegovo izručenje?

Hronika 04.06.18, 08:05h

Sina su mi zatvorili na pravdi Boga! Zašto bh. vlasti ne zatraže njegovo izručenje?
Vlasti BiH nisu se angažirale čak ni da zatraže njegovo izručenje. Cijeli slučaj šutke posmatraju, a otac Husein navodi da je nelogično da mu se ne može pomoći barem advokata da dobije, da se, kako ističe, „vidi da je sve jedan nesporazum“

 

Već 12 dana uopće ne znam šta mi je s djetetom. Ne znamo ni kako je, je li uopće dobro. Ni poziv s njim ne možemo da uspostavimo, a našem konzulu u Istanbulu, kako mi je rečeno, još nije dozvoljeno ni da mu ode u zatvor. Ne znam zašto ovo Turska radi, ali znam da su mi zatvorili sina na pravdi Boga! Kakve on ima veze s Gulenom i tamo nekim pokretom!?

 

Šta se čeka

 

Očajni je ovo vapaj koji je i jučer uputio Husein Mašetović, otac Selmira Mašetovića, bh. studenta rodom iz Gradačca, koji je 22. maja uhapšen u Turskoj, u gradu Uštaku, zbog sumnje da je sljedbenik Fetullaha Gulena i organizacije FETO.

 

I dok državne bh. institucije nijemo posmatraju cijeli slučaj s hapšenjem studenta, očajni otac već danima pokušava na sve načine doći do pravne pomoći za svog sina.

 

Njegova sudbina za sada je u rukama turskih vlasti.

 

Vlasti BiH nisu se angažirale čak ni da zatraže njegovo izručenje. Cijeli slučaj šutke posmatraju, a otac Husein navodi da je nelogično da mu se ne može pomoći barem advokata da dobije, da se, kako ističe, „vidi da je sve jedan nesporazum“.

 

- Ne krivim ja nikoga. Ni državu, ni konzulat, ali mi nije jasno da nemaju para da se angažira advokat. To mi je sinu sad najpotrebnije. Niko ništa ne zna o njemu danima. Mi već 12 dana ne znamo apsolutno ništa. Poziv je nemoguće uspostaviti. U zatvor mu ne daju da se ode. Znam samo jedno, a to je da je milion posto moje dijete nevino u zatvoru i da ovo što mu se stavlja na teret nije istina  - ogorčen je Mašetović.

 

Kaže za Avaz da je privatnim vezama kontaktirao jednog advokata u Turskoj, koji dobro poznaje naš jezik, ali da je nepoznato hoće li mu i on moći pomoći jer se i advokat boji.

 

 Znam dijete

 

- Pitam se samo zašto je moje dijete krivo. On je putem Fondacije “Izvor nade“ s Ilidže otišao u Tursku, bio njihov stipendista, sve je legalno. I sada mi advokat predlaže da tražim potvrdu da je tako. Tražit ću sve. Pa dijete mi je tamo pet godina. Ja ga sada finansiram, živi u državnom domu. Ima sve dozvole za boravak. Tri ispita su mu ostala da diplomira i oni sada, bez dokaza, zatvaraju nedužne ljude. Samo da mi je da živ i zdrav dođe kući – i jučer je ponovio Mašetović.

 

Uvjeren je da mu je sin nevin jer nikada nije imao problema sa zakonom, a pogotovo nije bio član nekog pokreta.

 

- Znam svoje dijete. Znam s kim je bio i šta je radio. I ja sam bio tamo. Spavao kod njega. Znam s kim se družio, gdje je išao. Svi ga tamo vole i hvale i sad je kriv jer je s nekim pričao putem neke mreže. Na osnovu čega oni to misle. Jer je sebi kupio novi mobitel - pita se Husein Mašetović.

 

Bakiru sam se obratio jer poznaje Erdoana

 

Mašetović kaže da je prije nekoliko dana poslao i poruku Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH, u kojoj je naveo da ga kao očajni otac moli da mu pomogne da spasi sina.

 

- Poslao sam mu poruku jer znam da je u dobrim odnosima s predsjednikom Turske Erdoanom. Napisao sam da mi pomogne da dijete izvučem iz zatvora jer znam da je nevin. Ali nisam dobio nikakav odgovor. Lično sam upoznao i Amira Fazlića iz SDA. Rekao mi je da će prenijeti Bakiru sve. Oni, ako hoće, mogu pomoći. Sve je do njih - kaže Mašetović.

 

Hoće li i mene uhapsiti

 

Mašetović se pita šta će biti ako on otputuje u Tursku, ako ga pozovu da vidi sina, hoće li i on biti uhapšen.

 

- Ako odem tamo, riskirat ću da me uhapse. Ni sam ne znam šta da radim - kaže Mašetović.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI