BIT ĆE SVEGA, PRIPREMITE SE ZA TOPLOTNE UDARE

Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta: Iz Hrvatske stiže dugoročna prognoza za juni, juli i avgust... Da li vas zanima?

Hronika 02.06.18, 09:36h

Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta: Iz Hrvatske stiže dugoročna prognoza za juni, juli i avgust... Da li vas zanima?
Iako se u sljedeća tri mjeseca očekuje srednja sezonska temperatura viša od prosjeka, mogući su prodori hladnog zraka, odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili nižom od uobičajene za ljeto

 

Sezonska prognoza DHMZ-a za ljeto (juni, juli, avgust) 2018. pokazuje da će ono biti iznadprosječno toplo uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno odstupanje, odnosno toplije od uobičajenog, izgledno je u sva tri mjeseca u cijeloj Hrvatskoj. Također, ne može se isključiti pojava toplinskih valova, to jest niza dana kada vrućina može loše uticati na zdravlje, piše Jutarnji.hr.


Međutim, zasigurno se ne može već sada prognozirati kada će ih biti i koliko će trajati. Isto tako, iako se u sljedeća tri mjeseca očekuje srednja sezonska temperatura viša od prosjeka, mogući su prodori hladnog zraka, odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili nižom od uobičajene za ljeto.


Što se padavina tiče, u zadnjih desetak dana maja česti su bili pljuskovi lokalnog karaktera, nerijetko i jača grmljavinska nevremena, pa je i raspodjela količine kiše koja je pala u maju vrlo nejednolika (službena klimatološka ocjena maja za padavine također će biti dostupna sljedeće sedmice).


Prognoza količine padavina za ljeto 2018., odnosno općenito za tako dugo vremensko razdoblje, puno je složenija od one za temperaturu, pa je i pouzdanost manja. Na temelju dostupnog prognostičkog materijala, ukupna sezonska količina padavina za ovo ljeto predviđa se manjom od višegodišnjeg srednjaka, uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. To znači da će biti manje padavina nego što je uobičajeno, pri čemu će ona najvjerojatnije, kao što je bilo i u maju, biti nejednoliko raspoređena.


Za juni, primjerice postoji vjerojatnost za manjak padavina osobito u sjevernim kopnenim krajevima. Iako se za ljeto predviđa količina kiše manja od uobičajene, to ne znači da neće biti i kraćih kišnih epizoda ili grmljavinskih pljuskova, lokalno moguće i jače izraženih, ponegdje i s većom količinom padavina. 


Isto tako, kako je količina padavina, primjerice u Dalmaciji, tokom ljeta razmjerno mala (npr. u tri mjeseca padne oko 100 litara kiše po četvornom metru, a na otocima i manje), može se dogoditi da u nekom od mjeseci bude zabilježen znatni manjak kiše, a moguće je da ponegdje padavine i izostanu.


Na kraju treba naglasiti da lokalni faktori ljeti mogu biti dominantni za razvoj vremenskih prilika, pa su i prognoze za kraća vremenska razdoblja pouzdanije. Stoga treba svakodnevno pratiti službene vremenske prognoze i informacije u cilju pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave kao što su jača grmljavinska nevremena ili upozorenja na toplotne udare.


Napomena DHMZ-a
 

Sezonska prognoza je vrsta dugoročne prognoze i rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala. Sezonsku prognozu izrađuje Služba za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Prognoza se ponajprije odnosi na podatke dobivene računalnim modelom za dugoročnu prognozu, a koje DHMZ, kao predstavnik Republike Hrvatske, preuzima iz Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) čije je sjedište u Readingu, Velika Britanija. 


U obzir se uzimaju i raspoloživi prognostički materijali meteoroloških službi Velike Britanije (Met Office), Francuske (Meteo France), SAD-a (IRI, International Research Institute for Climate and Society, University of Columbia; CPC, NOAA) i Japana (JAMSTEC - Japanska meteorološka agencija).


Također, sezonska prognoza za ljeto 2018. u skladu je s prognozom klimatskog foruma za jugoistočnu Europu SEECOF kojeg je i Hrvatska članica.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

**************

Pogledajte bonus video!

 

 

 

BLIN
KOMENTARI