Bivša pripadnica HVO-a osuđena za ratne zločine

Azri Bašić potvrđena kazna 14 godina zatvora: Zarobljenike tjerala da jedu novac, bosi hodaju po staklu, ližu krv...

Hronika 31.05.18, 20:38h

Azri Bašić potvrđena kazna 14 godina zatvora: Zarobljenike tjerala da jedu novac, bosi hodaju po staklu, ližu krv...
Prvostepeno vijeće je na osnovu iskaza saslušanih svjedoka, od kojih su neki prepoznali optuženu i jasno rekli da je ubila Blagoju Đuraša, zaključilo da je Bašić van razumne sumnje kriva i da je “bila jedina ženska osoba u Domu JNA”

 

Apelaciono odjeljenja Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu Azri Bašić, bivšoj pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojom je osuđena na 14 godina zatvora za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 1992. na području Dervente.

 

Žalba braniteljice optužene Azre Bašić izjavljena protiv presude Suda BiH odbijena je kao neosnovana, čime je presuda postala pravosnažna, javlja BIRN BiH.

 

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu za optuženu, dok je Tužilaštvo BiH tražilo da Apelaciono vijeće odbije žalbu odbrane.

 

Bašić je proglašena krivom da je od 26. aprila do maja 1992. u prostorijama Doma Jugoslavenske narodne armine (JNA) i na području sela Polje u općini Derventa, sama i s drugim vojnicima, učestvovala u ubistvu, mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti.

 

Prvostepeno vijeće je na osnovu iskaza saslušanih svjedoka, od kojih su neki prepoznali optuženu i jasno rekli da je ubila Blagoju Đuraša, zaključilo da je Bašić van razumne sumnje kriva i da je “bila jedina ženska osoba u Domu JNA”.

 

Na temelju iskaza saslušanih svjedoka, prvostepeno Vijeće je također utvrdilo da je optužena naredila zatvorenim civilima da se skinu goli do pojasa i izuju bosi, da pojedu jugoslavenski novac, da bosi hodaju po staklu, te ih lično tjerala da s tijela Đuraša ližu krv.

 

Prema presudi, Bašić je proglašena krivom da je 2. maja 1992. godine u selu Polje nanosila snažnu fizičku i psihičku bol Bori i Petru Markoviću.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI