FOTO/ PRETVARA SE U MUZEJ NA VODI

Šta je od nje ostalo: Iako zahvaćena rđom, Titova jahta 'Galeb' još podsjeća na luksuz bivšeg predsjednika... Zavirite!

Nedjeljni magazin 28.05.18, 22:01h

Šta je od nje ostalo: Iako zahvaćena rđom, Titova jahta 'Galeb' još podsjeća na luksuz bivšeg predsjednika... Zavirite!
Predsjeničkoj jahti, koja je trenutno usidrena u riječkoj luci i nagrižena rđom, uskoro će biti dat novi život. Lokalne vlasti obnovit će jahtu u okviru projekta vrijednog 5,4 miliona eura, koji će početi sa primjenom u 2019. godini

 

 

Čuvena Titova jahta "Galeb", na kojoj su se okupljali svjetski državnici i holivudske zvijezde, ali i komunistički "jet set" nekadašnje zajedničke države, danas tek u naznakama podsjeća na luksuz koji je nekad bila. No, neće još dugo biti tako.    

 

Predsjedničkoj jahti, koja je trenutno usidrena u riječkoj luci i nagrižena rđom, uskoro će biti dat novi život. Lokalne vlasti obnovit će jahtu u okviru projekta vrijednog 5,4 miliona eura, koji će početi sa primjenom u 2019. godini.


Iako oronula i zarđala, sa polomljenim nameštajem u nekada luksuznim salonima, jahta "Galeb" još uvijek čuva tragove maršalovog hedonizma. 


Brod je dva puta potonuo od kada je izgrađen 1938. godine i trebao je definitivno ići na otpad, no donijeta je odluka da simbol Titove raskoši ostane u životu kao muzej na vodi i tako podsjeća na minula vremena. 

 

A šta je od njega ostalo, pogledajte u nastavku...

 

jahta-galeb-5
jahta-galeb-6
jahta-galeb-3
jahta-galeb-1
jahta-galeb-2

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI