Dragan Banjac/ O gadostima srpskih medija prema BiH

Zašto srpski mediji pišu - takozvana Armija BiH ili kako je stradala istina pa onda ljudi?

Nedjeljni magazin 25.05.18, 18:05h

Zašto srpski mediji pišu - takozvana Armija BiH ili kako je stradala istina pa onda ljudi?
Jednog dana tadašnji urednik, čuveni Stanislav Staša Marinković pozvao me je u njegovu uredničku sobu i pružio nekoliko debelih flomastera, pokazujući na povelik komad hamer papira. Napiši molim te krupnim slovima i stavi u desk na vidno mesto - da se imena svih naroda pišu velikim slovom

 

Piše: Dragan Banjac/ AlJazeera

 

Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina u Policijskoj upravi Trebinje podnelo je danas Tužilaštvu BiH izvještaj protiv ratnog komandira Interventne jedinice takozvane Armije BiH M.D., osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima, počinjene 1992. godine u Bradini kod Konjica.

 

Ovako glasi Tanjugova vest koju bi pustio jedino zlurad urednik. Pitate se šta je sporno, a ako niste odmah primetili dopisnik agencije Tanjug koja je ime dobila (krstio ju je Moša Pijade) sklapanjem skraćenice Telegrafska agencija nove Jugoslavije, Armiju Bosne i Hercegovine, legitimnu  i jedinu legalnu odbrambenu snagu tokom poslednjeg rata, naziva - takozvana.

 

"Mladi i zastava tzv. Armije BiH" nalazim i na internetskoj prezentaciji BN televizije (18. februara ove godine), u vesti u kojoj stoji da je "oko 50 mladih izviđača sa područja Kantona Sarajevo postrojilo se tokom obilježavanja 25. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade bivše tzv. Armije BiH, a član Odreda izviđača Rakovica 9 preuzeo je ratnu zastavu ove brigade koju mu je predao Mustafa Rustemagić, predsjednik sekcije 105. motorizovane brigade.

 

Ovaj kolega se potrudio da Armiju Bosne i Hercegovine najpre proglasi "bivšom", a onda, rekli bi zidari, "potkajla" i sa "takozvana". "Takozvana" se  pominje i kasnije u ovoj vesti gde se kaže da su "ratnu zastavu izviđači ponijeli takozvanim "stazama 105. motorizovane brigade" preko Špicaste stijene do Grdonja... Ali i u emisiji Pečat banjalučke RTRS u kojoj se govori - kako se naoružavala tzv. Armija BiH. 

 

Ove kolege, "patriotu", ili "patriotkinju" svejedno, podsećam da će sudar sa nerealnim, bolesnim i neostvarenim snom jednog dana u njihovim glavama, pod uslovom da imaju prst obraza i malo razuma, proizvesti tektonske sile, ravne onima koji će vernici i nevernici doživeti u slučaju da se dokaže da svevšnji postoji ili ne postoji.

 

Malo slovo za jedan narod

 

Prisetimo se sukoba balkanskih plemena nakon raspada Jugoslavije. Po pravilu najpre je stradala istina, a onda je red brzo došao i na ljude. Masovni mediji  suviše lako su instrumentalizovani i, kako reče Snježana Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka (Srpska strana rata, str. 662) pretvoreni u proizvodni pogon vladajuće ideologije. Imao sam sreću da sam se našao u Borbi koja je (uz Oslobođenje, Slobodnu Dalmaciju, kasnije Feral Tribjun) odolevala dok nas nisu zgazili kao mrave.

 

Iz tog perioda ostalo mi je u sećanju da su skoro svi drugi beogradski listovi Muslimane, današnje Bošnjake, pisali malim slovom. Jednog dana tadašnji urednik, čuveni Stanislav Staša Marinković pozvao me je u njegovu uredničku sobu i pružio nekoliko debelih flomastera, pokazujući na povelik komad hamer papira. Napiši molim te krupnim slovima i stavi u desk na vidno mesto - da se imena svih naroda pišu velikim slovom. I bi tako.  Stajalo je to nekoliko sati, a onda se neko dosetio da to treba odneti sprat više, u redakciju Večernjih novosti koje su prednjačile u toj i sličnim pogreškama. Jedan od naših kurira odneo je natpis na treći sprat i jedva izvukao živu glavu. Pocepali su Stašin i moj plakat.

 

Čitav tekst čitajte OVDJE.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(AlJazeera, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI