Najstariji bosanski državni dokument

Nedeljko Čubrilović tvrdi: Povelja Kulina bana je pisana narodnim srpskim jezikom!

Hronika 24.05.18, 12:09h

Nedeljko Čubrilović tvrdi: Povelja Kulina bana je pisana narodnim srpskim jezikom!
Povelja Kulina bana ispisana je prije 829 godina, rukom bosanskog vladara Kulina bana i od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar, vladaru druge države

 

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova koje će posredstvom ambasadora Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji nastaviti razgovore s nadležnim institucijama ove zemlje u cilju stvaranja mogućnosti privremenog izlaganja originala Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

 

Ovaj događaj na najvišem nivou bio bi od izuzetnog značaja za unapređenje odnosa na polju kulture Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije i omogućio bi građanima BiH da upoznaju jedno od najdragocjenijih kulturnih dobara naše zemlje.  

 

Zaključeno je to nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato sa Informacijom Ministarstva civilnih poslova o realizaciji zaključka VMBiH sa 112. sjednice od 30. augusta prošle godine.

 

Praktično bi na ovaj način bili nastavljeni razgovori koje su predstavnici BiH ranije pokrenuli s ruskom stranom da se privremeno u Bosni i Hercegovini izloži originalni dokument Povelje Kulina bana koji se čuva u biblioteci Ruske akademije nauka.

 

Povelja Kulina bana ispisana je prije 829 godina, rukom bosanskog vladara Kulina bana i od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar, vladaru druge države, saopćeno je iz VMBiH.

 

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je upriličeno predstavljanje autentične kopije Povelje bana Kulina, a predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović je u obraćanju prisutnima rekao da je “Povelja bana Kulina pisana narodnim srpskim jezikom”.

 

Rečeno je i da je tokom posjete predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića Sankt Peterburgu 2017. godine, uprava Ruske nacionalne biblioteke poklonila RS digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, koje je također danas izloženo, a predstavnici Biblioteke Ruske akademije nauka poklonili su autentičnu kopiju Povelje bana Kulina.

 

Povelja Kulina bana napisana je 29. augusta 1189. godine i najstarija je bosanska isprava, pisana književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. To je dvojezični dokument. Povelja je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i povelja bosanskoga bana i najstariji državni dokument kod svih južoslavenskih naroda i država.

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI