Objekat od historijskog značaja

Umjesto opservatorija, Općina Stari Grad dala dozvolu da se u Bistrik kuli otvori kafić

Front 23.05.18, 17:42h

Umjesto opservatorija, Općina Stari Grad dala dozvolu da se u Bistrik kuli otvori kafić
Općina je činjenicu da je upisana kao vlasnik objekta upotrijebila, bez javne rasprave i konsultacija s ekspertima i drugim nivoima vlasti, da ostvari vlastiti kratkoročni interes i dugoročnu štetu po sebe i druge

  

Općina Stari Grad je putem javnog poziva dodijelila objekat od historijskog značaja, Bistrik kulu, u kojoj je bio smješten opservatorij, firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta.

 

Tim povodom reagovao je Tarik Jažić iz Naše stranke:

 

- Bistrik kula kao ugostiteljski objekat izraz je nedostatka vizije Općine Stari Grad i nedostatka svijesti o vlastitoj važnosti za turizam i edukaciju na nivou koji prevazilazi državne granice. U Našoj stranci smo svjesni onoga čega Općina nije pa smo početkom maja podnijeli inicijativu u Skupštini Kantona  kojom smo tražili da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo obrazovanja uspostave saradnju sa Astronomskim društvom Orion u cilju obnove opservatorija. Novčana sredstva bi obezbijedili Općina, Kanton i drugi donatori - kazao je Jažić.

 

Podatak da je obnova opservatorija predviđena i kantonalnim Planom o upravljanu zaštićenim pejzažom Trebević ide tome u prilog.

 

- Unatoč tome, Općina je činjenicu da je upisana kao vlasnik objekta upotrijebila, bez javne rasprave i konsultacija s ekspertima i drugim nivoima vlasti, da ostvari vlastiti kratkoročni interes i dugoročnu štetu po sebe i druge. Nastavit ćemo iznalaziti načine da se opservatorij obnovi na starom ili iznova izgradi na novom mjestu - istakao je Tarik Jažić iz Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI