Detalji akcije SIPA-e u Sarajevu

Uhapšeni zamjenik direktora Opće bolnice u Sarajevu, šefica Odjela urgentne medicine, te sin i kćerka Eseda Radeljaša

Hronika 22.05.18, 20:25h

Uhapšeni zamjenik direktora Opće bolnice u Sarajevu, šefica Odjela urgentne medicine, te sin i kćerka Eseda Radeljaša
Admir i Amra Radeljaš, osumnjičeni su da su preko doktora pokušali srediti ljekarske nalaze kako bi svog oca izbavili iz zatvora

 

Pripadnici SIPA-e su danas po nalogu Tužilaštva KS u okviru akcije "Spis", uhapsila Admira i Amru Radeljaš, sina i kćerku Eseda Radeljaša. Osim njih kako saznaje Žurnal, uhapšeni su i Dragiša Đogović, zamjenik direktora Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ i doktorica Eldina Bešlagić, šefica Odjeljenja urgentne medicine Opće bolnice.

 

 

Admir i Amra Radeljaš, osumnjičeni su da su preko doktora pokušali srediti ljekarske nalaze kako bi svog oca izbavili iz zatvora.

 

Podsjetimo, Radeljašu se sudi zbog niza koruptivnih krivičnih djela.

 

Svi uhapšeni su trenutno na saslušanju u SIPA-i.

 

- Postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa službenicima MUP-a Kantona Sarajevo izvršili pretrese stambenih objekata i službenih prostorija na četiri lokacije na području Sarajeva, kao i pretres vozila koje osumnjičena lica koriste. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama. Osumnjičena lica se terete da su počinila krivična djela, „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. stava (1) KZ F BiH, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stava (1) KZ F BiH u vezi člana 32. KZ F BiH, „Davanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 381. stava (1) KZ F BiH, „Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem“ iz člana 382a. stava (1) KZ F BiH i „Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem“ iz člana 382. stava (3) u vezi sa stava (2) KZ F BiH, sve u vezi člana 54. i 55. KZ F BiH. Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e koja je u toku, pomenuta lica će biti predata Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu na dalje postupanje, saopšteno je iz SIPA-e.

 

(Žurnal, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI