tabu tema u vrijeme ramazana

Ako ne postiš u trudnoći, nisi dobra vjernica, ako postiš, a onesvijestila si se, nisi dobra majka: Šta je ispravno?

Lifestyle 22.05.18, 10:55h

Ako ne postiš u trudnoći, nisi dobra vjernica, ako postiš, a onesvijestila si se, nisi dobra majka: Šta je ispravno?
Svake godine uz ramazan se aktuelizira priča oko posta trudnice i dojilje. Žene se međusobno savjetuju i soliarišu jer žele izvući maksimum iz ovog blagoslovljenog mjeseca

 

Portal Divithana.com prenosi blog autorice Zilhe.R. o trudnoći i postu za vrijeme ramazana. Ovu temu u našoj sredini i dalje prate brojna pitanja, nedoumice i tabui, a, kako navodi autorica, i društvene mreže su zatrpane raspravama o istoj. Treba li trudnica postiti za vrijeme svetog mjeseca ramazana ili ne, pitanje je na koje pokušava dati odgovor.

 

Njen odgovor prenosimo u cijelosti:

 

Svake godine uz ramazan se aktuelizira priča oko posta trudnice i dojilje. Žene se međusobno savjetuju i soliarišu jer žele izvući maksimum iz ovog blagoslovljenog mjeseca. Nažalost, generalna atmosfera koja vlada oko ove teme je često daleko od konstruktivne.

 

Poznato je da postoji nekoliko stavova o (ne)obaveznosti posta trudnica i dojilja, ali koji god stav odabrali – u svakom postoji opcija uzimanja olakšice. tj. skidanja obaveze posta sa trudnice/dojilje koja nije u stanju postiti (meni lično se srce smirilo na stavu o općoj olakšici, tj. da svaka trudnica/dojilja može uzeti olakšicu i ne postiti, bez obzira kako se osjećala, te da nije obavezna ni pokušati postiti ako ne želi).

 

Nažalost, ova olakšica je tabuizirana i dosta žena se stidi uopće pričati o tome da ne posti zbog otvorenih i suptilnih osuđivanja. Ovo je i više nego očito, jer svake godine ovo pitanje bude na desetine FB grupa i redovno se javljaju samo žene koje su postile bez problema. Ponekad se javi neka koja nije postila, a žene koje su imale ozbiljnih problema jer su postile u pravilu se ne javljaju. Govorim o ženama koje su završavale u hitnoj pomoći, onesvijestile se kući gdje su cijeli dan same, imale krvarenje u toku trudnoće, imale jake probavne tegobe mjesecima poslije, itd. Jer ako se javiš da nisi postila – nisi dobra vjernica, trebaš se potruditi. Ako se javiš da si postila i onesvijestila se – nisi dobra majka, trebaš se bojati za dijete. Dakle, jedini poželjan scenarij je post bez problema.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI