Borovac posjetila Izbjeglički centar

Nakon dramatičnog transfera, konačno je bolje nego pod 'vedrim nebom': Kako je migrantima u Salakovcu

Hronika 21.05.18, 16:00h

Nakon dramatičnog transfera, konačno je bolje nego pod 'vedrim nebom': Kako je migrantima u Salakovcu
Što se tiče zdravstvenog stanja, navela je da su svi pregledani od ljekara i tima Crvenog križa, dodajući da je i ona danas u Centru zatekla ljekare Crvenog križa

 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac posjetila je danas Izbjeglički centar u Salakovcu da bi se lično uvjerila kakvo je stanje osoba koje su primljene u ovaj centar. 

 

- Danas ih je oko 200, među kojima je oko 44 djece. Svi su zbrinuti, imaju svoje sobe, raspoređeni su. Svi su registrirani, sa podacima, slikama, tako da postoji puna kontrola izlaska i ulaska u Centar - izjavila je ministrica Borovac Feni nakon posjete. 

 

Što se tiče zdravstvenog stanja, navela je da su svi pregledani od ljekara i tima Crvenog križa, dodajući da je i ona danas u Centru zatekla ljekare Crvenog križa. 

 

- Upozorili su me da je jedna žena bolesna, da se žali na srčane tegobe, i da jedno dijete već dva dana povraća, tako da smo odmah obezbijedili da se prebace u dom zdravlja "Safet Mujić" - kazala je Borovac, te napomenula da će sutra biti potpisan protokol, odnosno ugovor sa domom zdravlja za pružanje zdravstvenih usluga, tako da će zdravstveni tim biti na raspolaganju u samom Centru u Salakovcu. 

 

Ministrica Borovac je navela da je uglavnom zadovoljna, „a zadovoljni su i oni, niko nema da nije dobio krevet, smještaj...“ 

 

- Možemo reći da postoji jedna puna organizacija u ovom Centru i da je sada dalje na Službi za poslove sa strancima, odnosno Ministarstvu sigurnosti BiH da prati njihovo kretanje. Početni podaci su uzeti. Koliko će njih zatražiti azil, sada sve zavisi od postupanja sa službom iz nadležnog Ministarstva sigurnosti - kazala je Borovac. 

 

Napominje da je razgovarala i s osobama koje su smještene u Centar, te da niko nije imao nikakvih primjedbi. 

 

- Većina njih nam izražava veliku zahvalnost. Vidjeli ste i kod samog izmiještanja da se niko od njih nije protivio da dođe u Centar. Ovdje imaju neuopredivo bolje uslove nego što je to 'pod vedrim nebom', tako da sada imaju svu zaštitu, i primarnu zdravstvenu zaštitu, ishranu, smještaj... - ističe Borovac. 

 

Pojasnila je da mogu 14 dana s iskazanom namjerom, što su već uradili, da ostanu u Centru. Nakon toga imaju pravo da zatraže azil i onda ulaze u postupak rješavanja. 

 

- Da li će dobiti izbjeglički status ili neku supsidijarnu zaštitu, sve zavisi od njih samih. Sada oni imaju slobodu i da se kreću. Uglavnom svi se vraćaju u Centar. Mali broj njih nije se vratio. Oni koji zakasne, već postoje pravila Centra, ne puštaju se unutra. Ali vjerujem da neće ponavljati takve greške - navela je ministrica Borovac.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI