VIDEO/ Nakon jutrošnje odluke vlade hnk

Haos na Ivanu se smiruje, migrantima odobren odlazak u centar Salakovac

Hronika 18.05.18, 14:04h

Haos na Ivanu se smiruje, migrantima odobren odlazak u centar Salakovac
Nastao je haos, ni sami policajci nisu znali šta da rade. Jedan od njih je kazao kako iz minute u minutu dobivaju drugačije naredbe

 

Konvoj izbjeglica krenuo je jutros iz Sarajeva prema Mostaru. Kako javlja Avaz, autobusi ispred sarajevske Vijećnice bili su gotovo popunjeni.


 
Izbjeglički kamp čije opremanje je finansirao UNHCR, a u kojem će biti smještene izbjeglice, dobro je opremljen i ispunjava sve uvjete za koliko-toliko normalan život.

 

Međunarodni forum solidarnosti Emmau osigurao je izbjeglicama za danas hranu i piće.

 

No u međuvremenu, prema navodima Avaza, Komesar MUP-a HNK naredio da se zaustavi konvoj na izlazu iz Konjica.

 

Kako javlja novinar Avaza koji se nalazi u Donjem Selu kod Konjica zajedno sa migrantima, Vlada HNK navodno je jutros donijela odluku da se izbjeglice vrate u Sarajevo. konvoj sa izbjeglicama mora napustiti područije HNK, a ukoliko to ne urade, rečeno im je da će intervenirati Specijalna jedinica MUP-a. Konvoj će se vratiti na Ivan-sedlo, na dio koji pripada Kantonu Sarajevo. 

 

Nakon toga nastao je haos, ni sami policajci nisu znali šta da rade. Jedan od njih u izjavi za Avaz je kazao kako iz minute u minutu dobivaju drugačije naredbe. Konvoj u policijskoj pratnji trenutno ide ka Ivan-sedlu. 

 

Više možete pratiti ovdje.

 

Reporteri Avaza nalase se na licu mjesta u Ivan-sedlu, a šta se tamo trenutno dešava možete pratiti u priloženom videu.

 

 

Inače, portparol HNK Pero Ćiro Pavlović rekao je jutros medijima u kratkoj izjavi da nema informaciju da li je Vlada donijela odluku o zaustavljanu migranata.

 

Prema zvaničnim najnovijim informacijama koje je objavila agencija Fena, novinarima koji su iščekivali dolazak migranta u kolektivni centar u Salakovcu kod Mostara, gdje su migranti trebali biti smješteni, rečeno je kako je ravnatelj županijske policije zabranio njihov dolazak u Mostar.

 

Navodi se i da za sada nema službenih informacija da je Vlada HNŽ-a donijela takvu odluku.

 

Kako je za Fenu ranije kazao glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić, prema Mostaru jutros je krenuo konvoj autobusa s 269 migranata, među kojima 18-ero djece.

 

U međuvremenu, kako javlja Avaz, poslije višesatne agonije autobusima koji prevoze migrante iz Sarajeva odobren je ulazak na teritoriju Hercegovačko-neretvanskog kantona i odlazak u Izbjeglički centar Salakovac.

 

Uskoro opširnije...
 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI