Fahrudin Radončić nakon oslobađajuće prvostepene presude

Privatnih čestitki iz SDA nije bilo... Zvali su me Nikšić, Suljagić, Ahmetović, mnoge diplomate...

Front 16.05.18, 21:38h

Privatnih čestitki iz SDA nije bilo... Zvali su me Nikšić, Suljagić, Ahmetović, mnoge diplomate...
Kazao je da je četiri godine proveo u opkoljenom Sarajevu, nije se plašio tada - ni sada. Svi slučajevi protiv njega su propali, i na Kosovu i u Sarajevu

 

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost u Pressingu na N1, kazao je da je nakon izricanja oslobađajuće prvostepene presude primio mnogo poziva i čestitki, ali da mu iz SDA niko nije čestitao.

 

"Presudu su mnogi čekali, ponajviše mi. To je proces koji traje dvije i pol godine. Sjetite se silnih specijalaca, transkripata, harange u kojoj su učestvovali brojni političari. Pokazala se situacija da se državni resursi troše na glupim montiranim otpužnicama. Oni koji su gradili slučaj da mene i SBB eliminiraju iz političkog života - danas su razočarani", kazao je Radončić u uvodu.

 

On je rekao da su ga po izricanju oslobađajuće prvostepene optužnice zvale mnoge strane diplomate, Nikšić, Suljagić, Ahmetović i zahvalan im je na tome.

 

"Ja u SDA imam prijatelja, ali tom strankom se mnogi vode strahom da ih čuveni magacioner ne prisluškuje. Privatnih čestitki nije bilo", kazao je Radončić na pitanje da li mu je iko iz SDA čestitao.

 

On je rekao da je u prošlosti bilo mnogo pravosudnih farsi u BiH, a spomenuo je procese koji su se vodili protiv Mirka Šarovića, Mladena Ivanića i Dragana Čovića.

 

"Zahvalan sam ljudima koji su vjerovali u moju nevinost", poručio je Radončić.

 

"Čović me obišao iz ljudskih razloga. Prije njega to je uradio reis Cerić, kada je otišao u pritvor da vidi optužene iz takozvane Pogoreličke grupe. Ljudi su računali da vi niste osoba sklona krimogenim radnjama. Satisfakcija je i za njih i za mene", izjavio je lider SBB-a Fahrudin Radončić za N1.

 

Radončić je ranije tvrdio da je optužnica protiv njega montirana, optuživao je Bakira Izetbegovića za to - da li još to tvrdi?

 

"Sjetite se, za izbore 2014. napravljena je afera državnog Tužilaštva da imam veze sa Keljmendijem, da je on ubio gospodina Delalića. Oslobođen je, a haranga je bila da sam ja glavni partner. Vi ste vidjeli šta se dešava sa ubijenim momkom iz Banjaluke. Neki istražni organi namjerno okreću istragu ka pogrešnim ljudima", kazao je Radončić.

 

O ubistvu Delalića je kazao: "Za 10 godina iz tog predmeta su nestali ključni dokazi, telefon, ispis, ko je Delalića zvao. On je uvijek nosio dva pancira - a u trenerci je ubijen. Sada je na tužilaštvu da resetuje istragu i proba da otkrije prave ubice".

 

U posao pravosudnih organa, kazao je, ne bi da ulazi. Kao ministar sigurnosti ranije je insistirao da se istrage za politička ubistva Leutara, Ugljena i porodice Halilović pokrenu ali:

 

"Vratilo mi se time da sam ubica i mene su optužili".

 

"Kada sam uhapšen, pročitao sam izjavu suca Suda BiH. Rekao je da u pravosuđu neće biti ništa više isto. Meddžida Kreso više nije predsjednica Suda, Goran Salihović kao državni tužilac je smijenjen i procesuiran, moj postupajući tužilac se nosi sa optužnicom jer je nestalo 200.000 KM. Opskurne ličnosti su me procesuirale", izjavio je Radončić.

 

On je ponovo utvrdio da je na sceni bio pokušaj da ga se eliminira iz političkog života.

 

"Očekujem da se ovaj slučaj završi i da tužuteljstvo, gdje ima skrivenih dokaza, treniranih svjedoka, Čampara kaže da nema veze sa predmetom - a odbrana nađe devet njegovih potpisa na mom predmetu".

 

A imena, ko je montirao proces?

 

"Ne bih da prejudiciram. Znamo dosta toga. Znamo unutrašnje bošnjačke odnose, znamo ko se kome zamjerio. Ali to je posao nezavisnog pravosuđa", izjavio je.

 

Kazao je da je četiri godine proveo u opkoljenom Sarajevu, nije se plašio tada - ni sada. Svi slučajevi protiv njega su propali, i na Kosovu i u Sarajevu.

 

"Možete zadeverati čovjeka, skupo ga koštati. Ja sam imao 70 ročišta, jedno ročište je od 400 do 700 KM. To je 60.000 KM", kazao je, rekavši da ne razmišlja još o nadoknadi štete, jer mu niko ne može nadoknaditi dvije godine života i energije.

 

Njegova pravna zastupnica Vasvija Vidović, potvrdio je Radončić u Pressingu, već je podnijela prijavu protiv Dubravka Čampare, i ''to je sada na institucijama''.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI