Ministar sigurnosti BiH o Balkanskoj ruti

Dragan Mektić: Problem migranata trebamo rješavati u saradnji s drugim državama

Front 14.05.18, 10:11h

 Dragan Mektić: Problem migranata trebamo rješavati u saradnji s drugim državama
Od skoro 2900 registrovanih koji su ušli u BiH, manje od njih 300 zatražilo je azil, kaže Mektić

 

Bosna i Hercegovina ne može sama riješiti problem tzv. Balkanske rute. To zavisi od Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore, pa tek onda na red dolazi BiH, zadnja zemlja u nizu pred Evropskom unijom, izjavio je u razgovoru za BHRT ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.


Prema njegovim riječima, na tu rutu može uticati Evropska komisija (EK) tako što će još jednom preispitati ugovor sa Turskom, kako bi zvanična Ankara zaustavila kretanje ilegalnih migranata u tom pravcu.

 

“Ono što mi možemo uraditi u ovom momentu je da onima koji uđu u BiH ponudimo određeni vid humanitarne zaštite. Ali, od skoro 2900 registrovanih koji su ušli u BiH, manje od njih 300 zatražilo je azil. U Delijašu imamo azilantski centar koji nije popunjen, a oni u Sarajevu, u gradu, prave šatore”, rekao je Mektić.

 

Kazao je kako će prijedložiti proširenje kapaciteta za prihvat i registraciju migranata, te da oni moraju poštivati odluke nadležnih organa ove države.

 

“Mi moramo znati da sa Evropskom unijom, sa Briselom, Frontexom i svima drugima moramo tražiti rješenje kako bi na početku prekinuli ovu rutu. Ne možemo je prekidati mi ovdje u BiH. I pazite, moram da budem iskren, zemlje kroz koje ova ruta ide ne ponašaju se korektno. Neki samo okreću glavu od tog problema i čekaju da migranti slobodno, što brže, prođu kroz tu državu. A što će to negdje, nekome, na kraju doći kao problem njih ne brine i zato se to dešava onako kako se dešava”, naglasio je Mektić u razgovoru za BHRT.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI