DEPO KOMENTAR/ Za Erdogana u Bosni postoji samo jedan partner

Skrivena predizborna drama unutar SDA: Zvizdić odustaje, Sebija ostaje - kandidat za Predsjedništvo BiH!

Front 13.05.18, 16:53h

Skrivena predizborna drama unutar SDA: Zvizdić odustaje, Sebija ostaje - kandidat za Predsjedništvo BiH!
Izbor kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH poklapa se sa najavljenom posjetom i dolaskom turskog predsjednika Erdogana na predizborni skup u Zetri. Izvori unutar SDA tvrde da će ovaj skup biti iskorišten, osim same podrške Erdoganu za predstojeće izbore u Turskoj, i kako bi se dala snažna podrška upravo Sebiji Izetbegović za osiguranje njene kandature unutar stranke za Predsjedništvo BiH. Jer za turskog predsjednika u BiH postoji samo jedan pravi partner – familija Izetbegović

 

 


Danas je za sarajevske medije Denis Zvizdić najavio mogućnost svog povlačenja iz kandidature za člana Predsjedništva BiH. U njegovim posljednjim nastupima vidljivo je nezadovljstvo kojim putem ide kadrovski proces izbora kandidata unutar SDA. 

 

Njegov posljednji istup dolazi nakon što su mediji objavili da je Kadrovska komisija SDA donijela odluku da se izbor vrši između četri kandidata koji su dobili najviše glasova iz baze stranke, a to su: Denis Zvizdić, Sebija Izetbegović, Šefik Džaferović i Safet Softić - i da bude tajno glasanje.

 

S druge strane, dosadašnji favorit za ovu kandidaturu Denis Zvidzić smatra da zbog unutarstranačkog jedinstva treba ići sa jednim usaglašenim kandidatom, koji treba biti izbran aklamacijom na velikom stranačkom skupu SDA, koji je zakazan za 26. maj.


Sama Sebija Izetbegović se do sada nije javno izjašnjavala o svojoj kandidaturi, ali je očito da je tu, budući da je veliki broj stranačkih odbora predložio uprav nju za ovu funkciju. Teško je vjerovati da njen suprug Bakir Izetbegović nije imao utjecaja na ove procese.


Izbor kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH poklapa se sa najavljenom posjetom i dolaskom turskog predsjednika Erdogana na predizborni skup u Zetri. Izvori unutar SDA tvrde da će ovaj skup biti iskorišten, osim same podrške Erdoganu za predstojeće izbore u Turskoj, i kako bi se dala snažna podrška upravo Sebiji Izetbegović za osiguranje njene kandature unutar stranke za Predsjedništvo BiH.  


Jer za turskog predsjednika u BiH postoji samo jedan pravi partner – familija Izetbegović, od Alije, preko Bakira, do Sebije.


Upravo zbog toga Zvizić pokušava da osigura podršku za sebe u nekoliko narednih dana ili će se, kako je danas najavio, povući sa ovog, za njega delikatnog političkog terena.


Zato će se o SDA kandidatu za Predsjedništvo BiH znati i prije 26. maja, kada je zakazana Konvencija SDA i gdje bi se njegovo ili njeno ime trebalo samo formalno obznaniti.


Kako sada stvari stoje, to bi vrlo lako mogla biti, kako je od milja zovu njene pristalice, „čelična lady“ Sebija Izetbegović.

 

A da li će, ako tako bude, nova situacija u SDA doprinijeti stabilizaciji i/ili jačanju trenutno vrlo rovitih unutarstranačkih odnosa, pokazat će se već u oktobru.
   

 

(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI