SKANDAL NA POPULARNOJ DRUŠTVENOJ MREŽI/PROTIV CENZURE UMJETNICE SA BALKANA

INSTAGRAM: Golotinja Kim Kardasian može, umjetnički akt Dragane Jurišić ne može?!?

DEPO Art 13.05.18, 14:12h

INSTAGRAM: Golotinja Kim Kardasian može, umjetnički akt Dragane Jurišić ne može?!?
Umjetnička fotografija i njeno blokiranje, kao i profila poznate evropske suvremene i konceptualne umjetnice porijeklom iz Hrvatske (Slavonski Brod), a koja godinama živi u Dublinu Dragane Jurišić, izazvala je tokom ovoga vikenda veliki skandal na društvenim mrežama. U toku je borba protiv cenzure umjetnosti na ovoj društvenoj mreži

Instagram je bez ikakvog upozorenja blokirao profil umjetnice Dragane Jurišić zbog njenog umjetničkog rada/art fotografjie na ovoj popularnoj društvenoj mreži. Potom je ova umjetnica objavila spornu fotografiju, kao i neke druge, na Facebooku i pozvala javnost i svoje kolege na reakciju povodom ovoga slučaja.


Reagirale su i još uvijek reagiraju brojne organizacije u funkciji zaštite umjetnosti, kao i ženske organizacije, te mnogi umjetnici i javne ličnosti iz polja suvremene umjentosti, ali zaštite ženskih prava.

 

32377672-10156508148261209-4124259525853184000-n


Tako su se na Facebooku, radi usporedbe, objavljene fotografje njenog rada i instagram fotke svjetskog celebrity-ja Kim Kardashian. Za Instagram nije sporna brutalna golotinja na ovoj fotki, kao i na milionima drugih koje se objavljuju na ovoj društvenoj mreži iz minute u minutu, ali je sporan rad Jurišićke, za koji je njena kolegica Ketty O'Neil napisala na svome Facebook profilu:


„Umjetnici Dragani Jurišić su na Instagramu izbrisali i blokirali  zbog objavljivanja njezinih lijepih, osnažujućih, feminističkih aktova neeksualiziranih žena. Njeni radovi imaju revolucionarnu ulogu  u Irskoj, dopuštajući ženama da se osjećaju osposobljene i povezane s ženskom pogledom na umjetnost što izazava reakcije kod muškarca.  Dragana me naučila da imam povjerenje u svoj rad, dajući mi primjer jakih, feminističkih, snažno erotskih i neumoljivih žena. Instagram dopušta pornografske postove od muškaraca i poznatih osoba cijelo vrijeme, ali ne i alternativne, ženske usmjerene proslave tijela od migranta, iskrenog feminista koji istražuje širok raspon ženskih tipova. Ovo nije zdrava kultura. Poziranje za D i upoznavanje s njom bila je jedna od najljepših stvari koje sam ikad učinio i imao duboki utjecaj na mene i na odnose s drugim ženama. Upoznavanje s Jugoslavijom od Dragane je fascinantno. Mogao bih ići dalje. Imajte na umu da platforme društvenih medija žele ušutkati žene poput Dragana, moramo joj dati podršku.


Slučajem su se počeli baviti i svjetski mediji, dok na društvenim mrežama umjetnici i umjetnice prave intenzivnu javnu akciju da joj Instagram vrati profil i sporne fotografije njenih radova. 

 

jurisic


Ovo je borba protiv cenzure umjetnosti na drušvenim mrežama, jednoglasni su u svojim zahjevima. Sve o ovome nesvakdišnjem događaju možete prati na samom Facebook priofilu Dragane Jurišić.


Dragana Jurišić je rođena u Slavonskom Brodu, ali već godinama uspješno živi i rad u Dublinu, Irska. Dobitnik je mnogih nagrada za svoja djela, a kod nas je poznat rad „YU: The Lost Conutry“.


(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI