Posjeta najavljena za 20. maj

Ugostitelji zadovoljno trljaju ruke: Hoteli u glavnom gradu BiH u danima Erdoganovog skupa popunjeni skoro do kraja

Front 11.05.18, 14:35h

Ugostitelji zadovoljno trljaju ruke: Hoteli u glavnom gradu BiH u danima Erdoganovog skupa popunjeni skoro do kraja
Za ovaj skup vlada veliki interes, kako iz zemalja regije tako i svijeta, a to pokazuje i sam pogled na popularne internet pretraživače za smještaj. Pa je tako u dane najavljenog skupa - popunjenost hotela u glavnom gradu BiH iznosi 94 posto

 

Još devet dana ostalo je do posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, koji je najavljen za 20. maja u Sarajevu. Za ovaj događaj vlada veliki interes kako u BiH, tako i zemljama regije, ali i Europe. Počele su i pripreme nadležnih policijskih struktura.

 

"Direkcija će zajedno sa ostalim policijskim agencijama i OSA biti uključena u osiguranje predsjednika R. Turske za vrijeme njegovog boravka u BiH", potvrdio je za N1 direktor Direkcije za koordinaciju policijskog tijela BiH Mirsad Vilić.

 

Ovdašnji analitičari se pak pitaju u kojem to svojstvu u glavni bh.grad stiže Erdogan. Vanjskopoliitčki analitičar i novinar Orhan Hadžagić kaže:

 

"Turske vlasti Bosnu i Hercegovinu ne smatraju partnerom već poligonom za svoju promociju u unutrašnjoj politici i podgrijavanje neoosmanskog sentimenta u konzervativnom glasačkom korpusu. Oni znaju da je Srbija poslovno opravdaniji i isplativiji prostor za ulaganja, ali godinama ako ne i decenijama, njihove brojne delegacije dolaze u našu zemlju zakrčuju saobraćaj i ništa se ne desi na kraju. Pozitivan primjer je izvoz mesa. Ne treba zaboraviti da je Njemačka naš najveći partner i uopšte nije potrebno da Merkel dolazi i da daje obećanja kako će se nešto desiti, a turski investitori negodovati zašto se nešto ne dešava zbog tobože administrativne sporosti. Turske delegacije stalno ističu da će podržati ulazak BiH u NATO. Isti taj NATO u kojem je Turska država problem'', kazao je on i dodao:

 

''Mi kao država moramo znati šta su naši strateški ciljevi i gdje mi kulturološki i civilizacijski pripadamo. Erdogan je državnik koji je javno Njemačku politiku proglasio fasističkom samo zato sto je onemogućen predizborni skup u Njemačkoj. Kada je nastajala AKP je bila stranka koja je promovirala EU integracije, vladavinu prava, slobodu medija i demokratske vrijednosti uopšte. Danas se sve to ne može reći za tu stranku. Njen lider danas ima sve moguće poluge vlasti u rukama uključujući i medije ali ocjene turskih kako opozicionih tako i onih vezanih za vlasti govore da Erdogan nikada nije bio zabrinutiji za ishod izbora. Zato je BiH važna da opet podgrije nacionalni i taj neki umetski sentiment u svojoj izbornoj bazi koja se kako neke analize govore kreće do 45 posto za njega, a za AKP možda i manje", poručuje Hadžagić.

 

Za ovaj skup vlada veliki interes, kako iz zemalja regije tako i svijeta, a to pokazuje i sam pogled na popularne internet pretraživače za smještaj. Pa je tako u dane najavljenog skupa - popunjenost hotela u glavnom gradu BiH iznosi 94 posto.

 

Simbolično ili ne, činjenica je da slobodnih mjesta gotovo pa više i nema. Iz turističke zajednice KS za sada ne žele ništa komentirati. Predsjednik TZ KS, Nermin Muzur, poručuje:

 

"Na ovu temu i o ovom događaju nemam nikakvih podataka i pokazatelja jos uvijek koje bih mogao podijeliti. Statistike koje radimo su po okončanju mjeseca."

 

Podsjetimo da će Erdogan posjetiti glavni grad BiH, ranije je potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Ambasador Turske u BiH, Abdulah Koc, je posjetu Erdogana okarakterisao radnom. Turski predsjednik će prisustvovati Kongresu "Unije turskih demokrata u Evropi".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI