akcija u opštini novo sarajevo

Policija spašavala poreskog inspektora u Sarajevu: Tokom kontrole u ugostiteljskom objektu postalo burno...

Hronika 09.05.18, 09:52h

Policija spašavala poreskog inspektora u Sarajevu: Tokom kontrole u ugostiteljskom objektu postalo burno...
Porezna uprava se zahvaljuje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na pruženoj pomoći koji su doprinijeli da Porezna uprava izvrši svoje zadatke

 


Porezna uprava Federacije BiH je 7.maja ove godine izvršila ukupno 234 inspekcijska nadzora na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, drvno-prerađivačku, trgovinsku i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.


Inspekcijskom nadzoru prethodile su aktivnosti koje su proveli obavještajno-istražni inspektori čiji su se podaci koristili prilikom planiranja kontrola.


U ovoj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 84 neprijavljena radnika, 61 obveznika koji nije izdavao fiskalne račune, 24 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 25 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.


Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 48 objekata, a u 117 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 273.860,00 KM.


Zbog ugožavanja sigurnosti inspektora prilikom provođenja inspekcijskog nadzora u jednom ugostiteljskom objektu na području Kantona Sarajevo bila je neophodna intervencija pripadnika Policijske uprave Novo Sarajevo. Porezna uprava se zahvaljuje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na pruženoj pomoći koji su doprinijeli da Porezna uprava izvrši svoje zadatke.


Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja, navodi se u saopštenju Porezne uprave FBiH te dodaje:  


Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu. Ukoliko se u toku kontrole kod navedenih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.


Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI