Kontroverzna prošlost i sumnjive veze

Crnogorac koji je ubijen u Beogradu bio tajni agent državne bezbjednosti Južnoafričke Republike?

Hronika 07.05.18, 21:03h

Crnogorac koji je ubijen u Beogradu bio tajni agent državne bezbjednosti Južnoafričke Republike?
Darmanović, za kojeg su južnoafrički mediji pisali da je „srpski imigrant“ imao je 11 licenci za oružje u 2011. godini, a često se hvalio i fotografijama sebe sa bivšim predsjednikom Južnoafričke Republike Jakobom Zumbom, tvrdeći da su dobri prijatelji

 

Državljanin Crne Gore Gorgija Gorg Darmanović (58), koji je ubijen juče u obračunu na Novom Beogradu u blizini Prvog osnovnog suda, imao je kontroverznu prošlost.

 

Darmanović je rođen u Johanezburgu u Južnoafričkoj Republici, dobar dio žvota je proveo tamo i ostvario veze sa narko klanovima iz ovog grada. Kako saznaje Blic, njegovo ime iskače i kada se pomene sumnjiva figura podzemlja te države - kontroverzni biznismen Nafiz Modak.

 

Prema nezvaničnim informacijama, ubistvo Darmanovića dovodi se u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama koje se u Južnoafričkoj Republici bave švercom i prodajom narkotika.

 

Prema saznanjima, on je u u Južnoafričkoj Republici radio kao agent u Agenciji za državnu bezbjednost, a prije četiri godine povezivan je sa aferom koja je pogodila njegovu službu.

 

Naime, on i još nekoliko njegovih kolega, izmislili su priču da je tužilac iz Južnoafričke Republike bivši agent izraelske obaveštajne agencije Mosad. Zatim su informaciju prenijeli medijima kako bi ga diskreditovali, nakon što je on insistirao na krivičnom gonjenju privremenog obavještajnog šefa general-potpukovnika Ričarda Mdlulija zbog prevare i korupcije.

 

Darmanović, za kojeg su južnoafrički mediji pisali da je „srpski imigrant“ imao je 11 licenci za oružje u 2011. godini, a često se hvalio i fotografijama sebe sa bivšim predsjednikom Južnoafričke Republike Jakobom Zumbom, tvrdeći da su dobri prijatelji.

 

Da se Darmanović nekome ozbiljno zamjerio u Africi govori i činjenica da je Darmanović plasirao priče tamošnjim medijima o neprijateljima Mdlulila, između ostalog i građevinskoj mafiji, ali i o mnogim obavještajcima iz te zemlje.

 

Podsjećamo, crnogorski državljanin je stradao tako što su u njega napadači ispalili četiri hica, pogođen je u glavu, a preminuo je nekoliko sati kasnije u Zemunskoj bolnici. Upucan je dok je bio u haustoru zgrade između dječijeg igrališta i zgrade suda. Njemu je prišao skuter na kojem su bila dvojica muškaraca, a kako su ispričali očevici, nakon što se skuter zaustavio pored Darmanovića, jedan od njih je sišao i razmijenio nekoliko riječi sa njim. Nekoliko sekundi kasnije, on je ispalio u njega četiri hitca - tri u grudi i jedan u glavu.

 

Nakon pucnjave, napadač se vratio na skuter, stavio kapuljaču i bijelu kacigu na glavu i pobjegao sa mjesta zločina u pravcu Zemuna.U blizini mjesta ubistva, nalaze se lokali, ali i zgrada Prvog osnovnog suda, tako da se pretpostavlja da su kamere snimile napadače.

 

Odmah nakon likvidiranja Darmanovića, policija je proglasila akciju „Vihor“ u kojoj je tokom čitavog dana zaustavljala sve sumnjive automobile i skutere koji su prolazili na širem području ubistva na Novom Beogradu i Zemunu.

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI