POVODOM PREDIZBORNOG SKUPA TURSKOG PREDSJEDNIKA

Žestoka reakcija iz SBB-a: Ako bez saglasnosti bh. vlasti mitinguje Erdogan, sutra će to uraditi Putin ili neko treći!

Front 07.05.18, 19:54h

Žestoka reakcija iz SBB-a: Ako bez saglasnosti bh. vlasti mitinguje Erdogan, sutra će to uraditi Putin ili neko treći!
Ne sporimo prijateljske veze i dobre namjere turske države i turskog naroda, ali smo zabrinuti kratkovidošću vrha bošnjačke politike, koja zbog jeftinog populizma pristaje gaziti suverenitet države i dostojanstvo bošnjačkog naroda, dajući neprijateljima Bosne i Hercegovine primjer antidržavnog djelovanja, navodi se u saopštenju SBB-a

 


Nezvaničnu najavu političkog predizbornog mitinga AK partije Turske i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu, SBB smatra nepotrebnom i za Bosnu i Hercegovinu štetnom demostracijom moći i uticaja političkih ličnosti drugih država. Neshvatljivo je da 12 dana prije najavljenog skupa nijedna nadležna institucija nema najavu, niti bilo kakav zahtjev za odobravanjem ovakve masovne manifestacije.


To upućuje na zaključak da se pojedini strani državnici prema našoj zemlji odnose kao prema vlastitoj teritoriji, gdje nema domaćina, pa se ne moraju ni najavljivati i tražiti dozvole kao svi drugi organizatori masovnih manifestacija. 


U kontekstu napetosti između EU i Turske, zabrane sličnih Erdoganovih skupova širom Evrope, SBB smatra neprihvatljivim da Bosna i Hercegovina i Sarajevo budu poligon za inat politiku Turske prema zapadnim silama. To za posljedicu može imati dodatno usložnjavanje političkih prilika u našoj zemlji, a posebno našeg puta u Evropsku uniju i NATO.


Ne sporimo prijateljske veze i dobre namjere turske države i turskog naroda, ali smo zabrinuti kratkovidošću vrha bošnjačke politike, koja zbog jeftinog populizma pristaje gaziti suverenitet države i dostojanstvo bošnjačkog naroda, dajući neprijateljima Bosne i Hercegovine primjer antidržavnog djelovanja. Time se uvodi opasna praksa da bez saglasnosti državnih organa BiH, svoje stranačke skupove u entitetu RS sutra može organizirati Vladmir Putin ili neki drugi strani predsjednik, kao da država i vlast Bosne i Hercegovine ne postoje.


SBB, kao legalistička stranka, apelira na nadležne institucije da osiguraju najviši nivo transparentnosti ovog slučaja, da javnost blagovremeno sazna ko je organizator, ko je dao potrebna odobrenja, ko garantira sigurnost građanima Sarajeva, te ko je napravio procjenu političkih, diplomatskih, sigurnosnih i drugih rizika koje ovakav skup nosi, ističe se u saoštenju press centra SBB-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI