selo ponovo 'pod opsadom'

Kordoni policije za Šešelja: Radikali se spremaju na miting u Hrtkovce, evo šta ih čeka na putevima...

Front 06.05.18, 10:42h

Kordoni policije za Šešelja: Radikali se spremaju na miting u Hrtkovce, evo šta ih čeka na putevima...
Prolaz nije dopušten čak ni lokalnom stanovništvu, osim mještanima s osobnim dokumentima u kojima je hrtkovačka adresa

 

Svi prilazi selu Hrtkovci, u kojem Vojislav Šešelj i Srpska radikalna stranka (SRS), unatoč službenoj zabrani, u nedjelju planiraju održati miting, potpuno su blokirani, a jake snage policije i žandarmerije kordonima su zapriječile ključne magistralne pravce. 


Do Hrtkovaca se ne može iz smjera Beograda, Šapca, Rume, Sremske Mitrovice, Obrenovca, blokirane su i lokalne ceste, a mimo kordona policije nisu mogli proći ni brojne novinarske ekipe koje su zaustavljene u Jarku, na križanju magistrala Ruma - Hrtkovci i Sremska Mitovica - Hrtkovci. 


Prolaz nije dopušten ni lokalnom stanovništvu, osim mještanima s osobnim dokumentima u kojima je hrtkovačka adresa. 
 

Blokada prilaza Hrtkovcima započela je jučer i trajat će do nedjelje u ponoć kao odgovor skupovima koje su najavili Šešelj i radikali, a potom i oporbene stranke. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka žele se protumitingom suprotstaviti politici zastrašivanja i provociranja koju provode Šešelj i radikali. 
 

Unatoč zabranama, Šešelj je najavio da će radikali doći u Hrtkovce u povodu 26. obljetnice mitinga nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata iz Vojvodine. 
 

To je selo postalo sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992. na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana. 


"U selu je jutros sve mirno, osim što policije ima na svakom koraku. Sve je pod kontrolom. Ljudi obavljaju svoje svakodnevne poslove, a danas je i Đurđevdan, krsna slava koju slavi više od 50 obitelji hrtkovačkih Srba", rekao je Hini u telefonskom razgovoru jedan od mještana Hrtkovaca.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI