Da li se sve mijenja u istrazi

Preokret u slučaju Davida Dragičevića: Dragan Lukač prvi put traži smjenu inspektora zbog uviđaja u 'opljačkanoj' kući...

Hronika 04.05.18, 14:23h

Preokret u slučaju Davida Dragičevića: Dragan Lukač prvi put traži smjenu inspektora zbog uviđaja u 'opljačkanoj' kući...
Nakon izlaska na mjesto događaja postupajući inspektor je okvalifikovao djelo kao krađa, te konstatovao da nema potrebe za vršenjem uviđaja, saopćeno je danas iz MUPRS-a

 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač zatražio je danas od direktora policije Darka Ćuluma da preduzme mjere prema policijskim službenicima Policijske stanice Lauš koji, kako je saopćeno, nisu blagovremeno preduzeli potrebne mjere i radnje u vezi s prijavom od 18. marta 2018. godine da je nepoznata osoba izvršila krivično djelo krađe, u ulici Velibora Janjetovića broj 11 u Banjoj Luci.

 

Nakon izlaska na mjesto događaja postupajući inspektor je okvalifikovao djelo kao krađa, te konstatovao da nema potrebe za vršenjem uviđaja, saopćeno je danas iz MUPRS-a.

 

Analizom predmeta, uočeni su, kako se dodaje, propusti postupajućeg inspektora u radu na ovom predmetu, zamjenika komandira za poslove kriminaliteta i komandira Policijske stanice Lauš, koji nisu preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti na vršenju uviđaja i utvrđivanju okolnosti s ciljem rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.

 

-U kasnijoj istrazi ovo krivično djelo je dovedeno u vezu sa tragično nastradalim Davidom Dragičevićem, ali u vrijeme prijave ova dva slučaja se nisu mogla dovesti u vezu - navodi se u saopćenju MUPRS-a.

 

Postojanje odgovornosti, kao i sve okolnosti ovog slučaja utvrdit će unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

 

Iz policije tvrde da će u svim situacijama u kojima postoji sumnja da su policijski službenici napravili propuste u radu, preduzimati mjere i radnje na utvrđivanju odgovornosti i njihovom sankcionisanju.

 

Nakon što je policija saopćila prve informacije o slučaju smrti 21-godišnjeg banjalučanina Davida Dragičevića, rečeno je i da su kod njega pronađeni određeni predmeti koji su, navodno, ukradeni u ovoj kući.

 

Građani okupljeni u grupu “Pravda za Davida” traže da se utvrdi, kako smatraju, ko je odgovoran za ubistvo Dragičevića, a to traže i građani koji se okupljaju više od mjesec dana na glavnom gardskom trgu.

 

Na zahtjev poslanika opozicije za 10. maj je najavljena i posebna sjednica entitetskog parlamenta o stanju bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj - ''Pravda za Davida - Pravda za Sve''.

 

Zasjedanju će prisustvovati, kako je najavio, i entitetski predsjednik Milorad Dodik, koji je istakao da nema razloga da bilo ko u RS bježi od bilo koje teme.  

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI